Şifremi Unuttum

Kısa, Orta ve Uzun Vadede Koronavirusun Geleceği


4 Mart 2021

Uzmanların koronavirusun geleceğine dair örgörülerine göre, birçok kişi koronavirusun aşılanmış veya daha önce maruz kalmış çoğunluk için basit bir rahatsızlıktan öteye geçmeyecek mevsimsel bir patojen olacağı tahmin ediliyor.

Ancak bu sürecin ne kadar uzun süreceği ve bu arada virusun ne kadar zarar vereceği hala kimsenin tahmin edemeyeceği bir şey.

Michigan Üniversitesi’nde tıp tarihçisi olan ve başka pandemiler üzerine de çalışan Howard Markel, “Koronavirus hakkında en tahmin edilebilir şey, tahmin edilemez olduğudur,” diyor.

Ne kadar uzun sürerse sürsün, hafif bir endemik virusa dönüşme süreci muhtemelen düz bir çizgi şeklinde olmaz. Bazı infeksiyon hastalıkları araştırmacıları, virusun dolaşımının azalmasına ve daha fazla insanın aşılanmasına bağlı olarak daha sağlıklı bir yaz, ancak yaza göre biraz daha yoğun bir sonbahar geçireceğimizi öngörüyor. Aşıların ne kadar süre koruyacağı, insanların yüzde kaçının aşılandığı ve virus varyantlarının aşıların gücünü bozup bozmadığı gibi faktörler sonucu belirleyecektir.

Bunlar, salgından bıkmış insanların duymak isteyeceği tahminler değil. Ancak aynı zamanda bazı uzmanlar, aşıların daha fazla insana ulaşması ve onları COVID-19’un en kötü sonuçlarından korumasına bağlı olarak, şu anki kriz aşamasının sonunun, en azından bu ülkede (ABD), görüş mesafesinde olduğu konusunda iyimserler.

Buradaki zorluk, “sonun” neye bezediğini anlamak olabilir. Bazı uzmanlar günlük ölümlerin belirli bir eşiğin altına düşmesini veya hastanelerin artık vaka yoğunluğuyla ezilmemesini son olarak kabul edebilir. Ancak bir kabustan uyanmak gibi tek bir anda olmayacaktır ve COVID-19’a neden olan SARS-CoV-2 virusuyla işimiz tamamen bitmeyecek. Zamanla daha az insan hastalanacak, daha fazla aktivite güvenli kabul edilecek ve normalliğe yakın bir şeye geri dönülecektir.

Yazı İçin Tıklayınız