Şifremi Unuttum

Diyelim Aşılanmadınız ve Hastalandınız, İşte Olasılıklar


9 Ocak 2020

Yazıda üç hastalığın tehlikeli etkileriyle aşılarının küçük yan etkileri karşılaştırılıyor. Kızamık, grip ve rahim ağzı kanseri için hastalanmanın doğurduğu risklerle aşıların küçük yan etkilerine ilişkin veriler ve grafikler paylaşılıyor.

Aşılar hastalıkları önler ve aşılanmamış olmak risk taşır. Geçen yıl Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında en büyük 10 sağlık tehdidi arasında Ebola, HIV ve ilaca dirençli infeksiyonlarla birlikte, “aşı bulunmasına rağmen aşılamayı reddetme veya isteksizlik” anlamına gelen aşı tereddüdünü de saydı.

Açıkça ifade etmek gerekirse, aşılanmamış olmak hastalık veya ölümle sonuçlanabilir. Oysa aşıların, bitkinlik gibi küçük yan etkilere bile yol açma olasılığı son derece düşüktür.

Aşılama oranları düştükçe, kızamık gibi çok bulaşıcı hastalıklar tüm dünyada yeniden ortaya çıktı. Örneğin, kızamık şu anda birçok Avrupa ülkesinde yaygın. Pasifik’te yaklaşık 200 bin nüfuslu bir ada ülkesi olan Samoa’da Eylül ayından bu yana (2019 Eylül ayından yazının yayımlandığı 2020 Ocak ayına kadar) yaklaşık 5700 kızamık olgusu kaydedildi ve en az 83 ölümle sonuçlandı. Ölenlerin neredeyse tamamı küçük çocuklardı.

Bu ölümlerin olması gerekmiyordu. Amerika Birleşik Devletleri’nde aşı tereddütleri üç halk sağlığı tehdidine katkıda bulunuyor: kızamığın geri dönüşü, gripten ölümler ve gelecekte ortaya çıkacak rahim ağzı kanseri olguları.

Haber İçin Tıklayınız