Şifremi Unuttum

Suudi Arabistan 2021 Yılında Bugüne Kadar Beş MERS Olgusu Bildirdi


10 Mart 2021

Suudi Arabistan’da sağlık yetkilileri, 2021’in ilk iki ayında beş Orta Doğu solunum sendromu koronavirusu (MERS-CoV) olgusu bildirdi.

Bu beş olgunun tümü birincil vakalardı ve üçü develerle temas kurduğunu bildirdi. Olgular Riyad (2), Mekke (2) ve Doğu Eyaletinde (1) bildirildi.

Beş olgudan üçü ölümcül olgulardı.

MERS, ilk olarak 2012 yılında Suudi Arabistan’da bildirilen ve o zamandan beri diğer birçok ülkeye yayılmış olan bir viral solunum hastalığıdır (26).

MERS-CoV infeksiyonu geçirdiği doğrulanan çoğu insan, ateş, öksürük ve nefes darlığı semptomlarıyla birlikte şiddetli solunum hastalığı geçirmiştir.

Bazı kişilerde ayrıca ishal ve mide bulantısı/kusma görüldü. MERS’li birçok insanda pnömoni ve böbrek yetmezliği gibi daha ciddi komplikasyonlar takip atti. MERS olduğu bildirilen her 10 kişiden yaklaşık üç veya dördü yaşamını yitirdi. Ölen insanların çoğunun bağışıklık sistemlerini zayıflatan önceden var olan veya henüz keşfedilmemiş altta yatan bir tıbbi durumu vardı.

Nisan 2012’den bu yana, 1 Mart 2021 itibariyle, dünya çapında sağlık otoriteleri tarafından 939 ölüm dahil olmak üzere 2586 MERS-CoV olgusu rapor edilmiştir.

Haber İçin Tıklayınız