Şifremi Unuttum

Koronavirus Hiçbir Yere Gitmeyecek


16 Şubat 2021

Nature’ın bir araştırması, birçok bilim insanının COVID-19’a neden olan virusun endemik hale gelmesini beklediğini, ancak virusun zaman içinde daha az tehlike oluşturabileceğini gösteriyor.

Geçtiğimiz yılın büyük bir bölümünde, Batı Avustralya’daki yaşam koronavirustan arınmıştı. Arkadaşlar barlarda toplandı; insanlar yakınlarını öpüp kucakladılar; çocuklar okula ateş kontrolü yapılmadan veya maske takmadan gittiler. Devlet, bu kıskanılacak durumu sadece ağır seyahat kısıtlamaları getirerek ve karantinalar uygulayarak sürdürdü. Ziyaretçilerin karantinaya alındığı bir otelde güvenlik görevlisinin koronavirus testinin pozitif çıkmasının ardından yılın başında bazı bölgeler aniden kapandı. Ancak Batı Avustralya’daki bu deneyim, SARS-CoV-2 virusundan arınmış bir hayatı bir an için gösterdi. Başka yerler de aşılar sayesinde benzer bir sıfır COVID stratejisini hedefliyorsa, dünya virustan kurtulmayı umabilir mi?

Bu güzel bir rüya ama çoğu bilim insanı bunun imkansız olduğunu düşünüyor. Ocak ayında Nature, koronavirus üzerinde çalışan 100’den fazla immünoloğa, infeksiyon hastalıkları araştırmacısına ve viroloğa virusun ortadan kaldırılıp kaldırılamayacağını sordu. Ankete katılanların neredeyse %90’ı koronavirusun endemik hale geleceğini düşünüyor; bu da virusun önümüzdeki yıllarda dünya nüfusunun arasında dolaşmaya devam edeceği anlamına geliyor.

Minneapolis’teki Minnesota Üniversitesi’nden epidemiyolog Michael Osterholm, “Tam da şu anda bu virusu dünyadan yok etmek, tıpkı aya giden merdivenli bir yolun inşasını planlamak gibidir. Gerçekçi değil.” diyor.

Ancak virusun ortadan kaldırılamaması, ölümün, hastalığın veya sosyal izolasyonun şimdiye kadar görülen ölçeklerde devam edeceği anlamına gelmiyor. Gelecek, büyük ölçüde insanların infeksiyon veya aşılama yoluyla edindikleri bağışıklık türüne ve virusun nasıl geliştiğine bağlı olacak. İnfluenza ve yaygın soğuk algınlığına neden olan dört insan koronavirusu da endemiktir. Ancak yıllık aşılar ve kazanılmış bağışıklığın kombinasyonu, toplumların bunlardan kaynaklanan mevsimsel ölümleri ve hastalıkları, kapanma, maske ve sosyal mesafe olmadan tolere edebilmesini sağlamaktadır.

Yazı İçin Tıklayınız