Şifremi Unuttum

Johnson & Johnson’ın Aşısı Güney Afrika Varyantı da Dahil COVID-19 Mücadelesinde Cephaneliğe Katkı Sağlıyor


30 Ocak 2021

Johnson & Johnson Cuma günü yaptığı açıklamada, geniş çaplı küresel denemede tek doz aşısının COVID-19’un birden fazla varyatına karşı % 66 etkili olduğunu ve pandemiyle mücadelede sağlık yetkililerine yeni bir silah kazandırdığı bildirdi.

Yaklaşık 44 bin gönüllünün katıldığı denemede, aşının orta ve şiddetli COVID-19’a karşı koruma seviyesi Amerika Birleşik Devletleri’nde %72, Latin Amerika’da % 66 ve kaygı yaratan yeni bir varyantın yayıldığı Güney Afrika’daysa % 57 olarak farklılık gösterdi.

Veriler, aşının Güney Afrika varyantı üzerindeki etkisinin değişmemiş virusa kıyasla azaldığını gösterdi; ancak infeksiyon hastalıkları ve halk sağlığı uzmanları aşının virusun yayılmasını kontrol altına almada ve ölümleri önlemede yine de katkı sağlayacağını söylüyor.

Perşembe günü Novavax’tan alınan orta seviye deney verileri de Güney Afrika varyantında etkisinin daha düşük olduğunu belgeledi.

Johnson & Johnson’nın temel hedefi, orta ve yüksek şiddetli COVID-19’un önlenmesiydi. Aşı, aşılamadan 28 gün sonra tüm coğrafyalarda ve birden çok varyantta şiddetli hastalıkları durdurmada ve hastaneye yatmayı önlemede %85 etkili bulundu

Haber İçin Tıklayınız