Şifremi Unuttum

Brezilya’nın Sonuçları Sinovac Aşısının % 50.4 Etkili Olduğunu Gösteriyor


13 Aralık 2021

Araştırmacılar tarafından yayımlanan en son sonuçlara göre, Çinli Sinovac tarafından geliştirilen koronavirus aşısının Brezilya’daki klinik deneylerde % 50.4 etkili olduğu bulundu.

Aşının, daha önce açıklanan verilerden önemli ölçüde daha az etkili olduğunu ve yasal onay için gerekli olan %50 oranının çok az üzerinde olduğunu gösteriyor. Çin aşısı, Brezilya hükümetinin ilgilendiği iki aşıdan biridir.

İnaktive edilmiş bir aşı olan CoronaVac, Pekin merkezli bir biyofarmasötik şirketi olan Sinovac tarafından geliştirildi. Ciddi bir hastalık tepkisi riski olmadan vücudun bağışıklık sistemini virusa maruz bırakmak için öldürülmüş viral partiküller içerir.

Endonezya, Türkiye ve Singapur dahil olmak üzere birçok ülke aşı siparişi verdi.

Geçen hafta Brezilya’da deney yapan Butantan Enstitüsü araştırmacıları, aşının “hafiften şiddetliye” COVID-19 vakalarına karşı %78 etkinliğe sahip olduğunu açıkladı. Ancak Salı günü, bu rakam için yapılan hesaplamaların, aşıyı alan kişiler arasında klinik yardım gerektirmeyen bir grup “çok hafif enfeksiyondan” alınan verileri içermediğini açıkladılar. Araştırmacılar, bu verilerin dahil edilmesiyle, etkililik oranının şimdi % 50.4 olduğunu söyledi.

Ancak Butantan, aşının tedavi gerektiren hafif vakaları önlemede %78; orta ve ciddi vakaları ortadan kaldırmada %100 etkili olduğunu vurguladı.

Sinovac deneyleri farklı ülkelerde farklı sonuçlar verdi. Geçen ay Türk araştırmacılar Sinovac aşısının %91.25, Çarşamba günü toplu aşılama programını başlatan Endonezya ise %65.3 etkili olduğunu açıklamıştı. Her ikisi de ileri dönem deneylerin ara sonuçlarıydı