Şifremi Unuttum

Dünya Direnç Haritası’nda Türkiye En Çok Antibiyotik Kullanılan Ülkelerden Biri


15 Aralık 2020

ABD ve Hindistan’da merkezi bulunan The Centre for Disease Dynamics, Economics and Policy (CDDEP) kuruluşu; ABD, Kanada ve otuzdan fazla Avrupa ülkesindeki antimikrobiyal direnç ve antibiyotik kullanımı verilerini görüntülemek için Direnç Haritası (ResistanceMap)’nı ilk olarak 2010 yılında geliştirdi. Direnç Haritası bugün, bazı düşük ve orta gelirli ülkeleri de kapsayarak dünya genelindeki ülkelerde antimikrobiyal direncin ve antibiyotik kullanım eğilimlerinin etkileşimli olarak araştırılmasına olanak tanıyan web tabanlı veri görselleştirme araçları içermektedir.

Hem sağlık sisteminde hastalıklara karşı  hem de et ve balık çiftliklerinde kullanılan antibiyotiklerin uzun vadede çok büyük zararları olacağını açıklayan kuruluş, dünya üzerinde antibiyotik kullanımını mercek altına alan geniş kapsamlı araştırmalar yürütmüştür.

Dünya Sağlık Örgütü’nün en büyük 10 sağlık tehdidinden biri olarak gördüğü antibiyotiklere dirençli infeksiyonların 2050 yılına kadar yılda 10 milyondan fazla insanın ölümüne neden olması bekleniyor.

Direnç Haritası’nda, antimikrobiyal direnç konusunda 46 ülkenin, antibiyotik kullanma eğilimleri konusunda ise 76 ülkenin verilerine yer veriliyor.

Antibiyotik kullanımının en yüksek olduğu ülkelerden biri olan Türkiye, antimikrobiyal direnç konusunda risk grubunda yer alıyor.

Direnç Haritası İçin Tıklayınız