Şifremi Unuttum

Antibiyotik Direncine Dikkat!


25 Kasım 2020

Prof. Dr. Alpay Azap, her yıl 700 bin kişinin antibiyotiklere dirençli bakterilerin neden olduğu infeksiyonlardan hayatını kaybettiğini belirterek, “Antibiyotik direnci yakın gelecekte insan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden bir durum.” değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Azap, yaptığı açıklamada, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD), Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği (HİDER) ve Çocuk Enfeksiyon ve Bağışıklama Derneklerinin ortak başlattığı “Hapı Yutma” halk farkındalık kampanyası hakkında bilgi verdi.

Antibiyotiklerin, “bakteri” denilen mikroorganizmaların sebep olduğu infeksiyonların tedavisinde kullanılan, aslında bakterileri öldürürken canlı bütün hücrelere birtakım etkileri olabilen ciddi ilaçlar olduğuna işaret eden Azap, “Antibiyotik bütün infeksiyonlarda değil sadece bakterilerin neden olduğu infeksiyonlarda işe yarar ve ancak o zaman gereklidir. Bu nedenle virusların neden olduğu nezle, grip gibi infeksiyonlarda değil, bakterilerin neden olduğunu düşündüğümüz veya testlerle gösterdiğimiz infeksiyonlarda doktor önerisiyle kullanılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Doğru antibiyotik kullanımının, “doktorun önerdiği antibiyotiği onun önerdiği şekilde ve önerdiği sürede kullanmak” anlamına geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Azap, zamanını kaçırmadan, ara vermeden önerilen süreyi tamamlamanın, direnç gelişmesini engellemek açısından önemli olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız