Şifremi Unuttum

Dünya Koronavirusa Odaklanırken Başka Bir Sağlık Tehdidi Yavaşça Büyüyor


5 Ekim 2020

Dünya COVID-19 salgınını sona erdirmek için mücadele ederken, uzmanlar başka bir küresel bulaşıcı hastalık tehdidiyle karşı karşıya olduğumuzu söylüyor.

Antibiyotiğe dirençli bakterilerden kaynaklı hastalıklar bir anda kasırga yaratmak yerine yavaş ve kararlı bir şekilde yayıldıkları için COVID-19 kadar dikkat çekmiyorlar. Ancak uzmanlar, bakterilerin COVID-19 düzeyinde bir tehdit haline gelebileceğini söylüyorlar. Ve bu yavaş yavaş olacak.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC)’ne göre, yılda yaklaşık 3 milyon Amerikalı antibiyotiğe dirençli bir bakteri infeksiyonuna yakalanıyor ve bu nedenle yaklaşık 35 bin kişi yaşamını yitiriyor.

Dünyada her yıl yaklaşık 700 bin kişi bu infeksiyonlar nedeniyle ölüyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2050 yılına kadar her yıl yaklaşık 10 milyon kişinin antibiyotiğe dirençli infeksiyonlar nedeniyle ölebileceğini öngörüyor.

Antibiyotiklerin aşırı reçetelenmesi, çiftlik hayvanlarında aşırı kullanımı ve diğer faktörler nedeniyle, bel soğukluğu, tüberküloz ve salmonella suşları dahil olmak üzere birçok farklı türde bakteriyel infeksiyonun tedavisi son derece zorlaşmış, hatta bazen imkansız hale gelmiştir. Bunun nedeni, bu antibiyotiklere dayanan küçük bir bakteri grubunun evrimleşip çoğalarak direnç geliştirmesidir. Tüm dünyada her yıl antibiyotiğe dirençli tüberküloz nedeniyle 230 bin kişi hayatını kaybediyor.

Haber İçin Tıklayınız