Şifremi Unuttum

COVID-19’un Kapalı Alanlarda Havadan Yayıldığını Destekleyen Bir Çalışma Yayımlandı


29 Eylül 2020

Georgia Üniversitesi’nin yeni araştırması, COVID-19’un kapalı alanlarda havadan bulaşmasına ilişkin artan kanıtları desteklemektedir.

Araştırmacılar, Çin’deki bir COVID-19 salgınını, virüsu otobüsün klima sistemi aracılığıyla diğer otobüs yolcularına yayma olasılığı bulunan bir kaynak hastaya bağlayabildiler.

UGA Halk Sağlığı Koleji’nde epidemiyoloji ve biyoistatistik doçenti ve çalışmanın baş yazarı olan Ye Shen, “Hava yoluyla bulaşma olasılığından uzun zamandır şüpheleniliyordu, ancak sınırlı deneysel kanıt vardı. Çalışmamız uzun mesafelerdeki bulaşmanın epidemiyolojik kanıtını sağladı ki bulaşma muhtemelen havadan oluyordu,” dedi.

Kısa bir süre önce JAMA Internal Medicine dergisinde yayımlanan çalışma, COVID-19’un nasıl yayılabileceğine dair hakim düşünceyi sorguluyor.

“COVID-19’un başlıca bulaşma yolunun damlacıklar yoluyla yakın temas olduğuna büyük ölçüde inanılıyordu. Bununla birlikte, yaygın olarak benimsenen sosyal mesafe ve el yıkama, küresel olarak bulaşmayı etkili bir şekilde engellemedi. Yeni COVID-19 vakalarının sayısı istikrarlı bir şekilde arttı,” dedi.

Haber İçin Tıklayınız