Şifremi Unuttum

Florida’da Bu Yaz İkinci Naegleria fowleri Olgusu Bildirildi

Habere göre, Florida’da bu yaz ikinci kez beyin yiyen amip Naegleria fowleri olgusu rapor edildi.

13 yaşındaki bir çocuğun ölümcül paraziti Temmuz ayında kaptığı ve 2 Ağustos’ta yaşamını yitirdiği bildirildi. Bulaşmanın kuzey Florida’da bir kamp alanında tatildeyken meydana geldiğine inanılıyor.

Bu olgudan bir ay önce Hillsborough County’de bir olgu daha bildirildiği, fakat ilk hastanın kimliğine veya durumuna dair bir açıklama yapılmadığı belirtiliyor.

Naegleria fowleri mikroskobik bir amiptir. Beyinde birincil amebik meningoensefalit (PAM) adı verilen nadir ve yıkıcı bir enfeksiyona neden olabilir. Amip genellikle göller, nehirler, göletler ve kanallar gibi sıcak tatlı sularda bulunabilir.

Kirli su vücuda burun yoluyla girdiğinde infeksiyon meydana gelebilir. Amip burna girdiğinde, beyne gider ve burada PAM’a (beyin dokusunu yok ederek) neden olur ve genellikle ölümcüldür.

Naegleria fowleri enfeksiyonları nadirdir. Enfeksiyonların çoğu, kirli rekreasyonel suya maruz kalmaktan kaynaklanır. Neti tencere kullanımı ve abdest uygulaması nedeniyle oluşan vakalar belgelenmiştir.

Naegleria fowleri ile kirli su içerek enfekte olamazsınız ve amip tuzlu suda bulunmaz.

PAM’ın ilk semptomları genellikle enfeksiyondan 1 ila 7 gün sonra başlar. İlk semptomlar baş ağrısı, ateş, mide bulantısı veya kusmayı içerebilir. Diğer semptomlar arasında boyun tutulması, kafa karışıklığı, denge kaybı, nöbetler ve halüsinasyonlar yer alabilir. Semptomların başlamasından sonra hastalık hızla ilerler.