Şifremi Unuttum

Prof. Dr. Alpay Azap: Yoğun Bakımlardaki Doluluk Oranımız Hafta Hafta Artıyor, Endişeliyiz

18 Ağustos 2020

Sağlık Bakanlığı Koronavirus Bilim Kurulu Üyesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Azap, yoğun bakımlardaki doluluk oranının hafta hafta arttığını belirterek endişeli olduklarını ifade etti.

Virüsun tekrardan kontrolsüz bir şekilde yayılmaya başladığını ifade eden Prof. Dr. Azap, Habertürk TV’deki Gün Başlıyor programında önemli açıklamalarda bulundu. Azap, Ankara için şunları söyledi:

“3 – 4 haftadır oldukça yoğunuz. Olgu sayılarında çok hızlı olmamakla beraber bize başvuran kişi sayısında olsun, testte pozitif vaka yakalamada olsun günbegün artış var… Şu an için idare edebiliyoruz. Yoğun bakımdaki yataklarımız tamamen dolu değil. Onlarda da doluluk oranımız hafta hafta artıyor. Henüz yerimiz var ama açıkçası bu artış bizi endişelendiriyor.”

İkinci pik açıklaması

‘İkinci pik’ ve ‘ikinci dalga’ tartışmaları için ise Azap şöyle konuştu:

“Dalga meselesini tartışırken elimizde net bilimsel bir kriterimiz yok. Hangi sayının altına düştüğünde dalga bitti hangi sayının üstüne çıkıldığında ikinci dalga başladı bunu söyleyebileceğimiz bir kriterimiz yok aslında.

Genel kabul gören kriter virus toplumda kontrolsüz bir şekilde yayılıyorsa bunu bir dalga olarak kabul etmelisiniz. Ben birinci dalgayı aslında kontrol altına aldığımızı düşünüyorum. Olgu sayıları binin altına çok düşmese de virüsun kontrolsüz şekilde yayıldığı dönemi bitirmiştik. Şimdi ama kontrolsüz bir şekilde yayılmaya başladığını görüyoruz. Fark etmiyor birinci dalganın ikinci piki de diyebilirsiniz ikinci dalga da diyebilirsiniz, ama ortada bir gerçek var, olgu sayıları artıyor.”

Haber İçin Tıklayınız