Şifremi Unuttum

Deksametazon İlacı Türkiye’de Nasıl Kullanılıyor?

18 Haziran 2020

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İngiltere’de yapılan araştırma sonucu ‘Şimdiye kadar ölüm oranını azaltan ilk ilaç’ olarak açıklanan deksametazon ilacının, Türkiye’de koronavirus salgını başladığından beri hastaların tedavisinde kullanıldığını açıkladı. Hekimler, ilacın koronavirus tedavisindeki etkisinin ‘şaşırtıcı olmadığını’, on yıllardır çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan kortizon ilacı deksametazonun salgından önce de yoğun bakımda solunum sıkıntısı çeken hastalar için kullanıldığını söyledi.

Oxford Üniversitesi öncülüğünde İngiltere’de yapılan kapsamlı bir araştırma, “deksametazon” adlı ucuz ve kolay bulunabilen bir ilacın COVID-19 virusuyla mücadelede önemli bir rol oynayabileceğini açıkladı.

Araştırmada ilacın solunum cihazına bağlı hastalarda ölüm riskini üçte bir, oksijen verilen hastalarda ise beşte bir oranında azalttığı ortaya kondu.

Ucuz olması nedeniyle ilacın yüksek vaka sayısıyla baş etmekte zorlanan yoksul ülkeler için de yararlı olacağı belirtilen deksametazonun yüksek risk grubundaki hastalarda etkili olduğu görüldü.

İlaç denemesinde hastanede tedavi gören 2000 hastaya deksametazon verildi ve sonuçlar, bu ilacı almayan 4 bin hastanın verileriyle kıyaslandı. İlaçla solunum cihazına bağlı hastaların ölüm riski oranı yüzde 40’tan yüzde 28’e düştü.

Araştırma heyetinin başkanı Prof. Peter Horby, “Bu şimdiye kadar ölüm oranını azaltan tek ilaç” dedi.

İlacın Türkiye’de de kullanıp kullanılmadığı merak konusuyken, dün düzenlenen basın toplantısında konuşan Fahrettin Koca, kortizon ilacı olan deksametazonun Türkiye’de salgının başından beri yoğun bakımda ileri derece solunum sıkıntısı olan koronavirus hastalarının tedavisinde kullanıldığını söyledi.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız