Şifremi Unuttum

Geniş Çaplı Bir Çalışmanın Sonuçları Sıtma İlacı Hakkında Şok Etkisi Yarattı

22 Mayıs 2020

Sonuçları Lancet dergisinde yayımlanan çok uluslu gözlemsel bir çalışmada, araştırmacılar tek başına veya antibiyotiklerle birlikte klorokin ve hidroksiklorokin kullanımının, COVID-19 hastalarında artan mortalite oranları ve kalpte ritm bozukluğuyla ilişkili olabileceğini buldular.

Hastanede yatan yaklaşık 100 bin hastayı kapsayan araştırmada, COVID-19 tedavisinde antibiyotikle ya da antibiyotiksiz klorokin veya hidroksiklorokin verilen hastalar ile bu iki ilacın kullanılmadığı hastaların sağlık durumları analiz edildi.

Çalışmayı yürüten bilim insanlarından biri olan Prof. Dr. Mandeep R. Mehra, eş değişkenler ayarlandıktan sonra, hidroksiklorokin veya klorokin alan 15.000 hastada ölüm oranlarının bu ajanları almayan kontrol grubundaki hastalara kıyasla yaklaşık iki kat daha fazla (hidroksiklorokin için % 18, klorokin için % 16, kontrol grubundakiler için % 9.3) olduğunu açıkladı.

İlaç ayrıca hastaneye yatış sırasında daha yüksek ventriküler aritmi riskiyle ilişkili bulundu (hidroksiklorokin için % 6.1, klorokin için % 4.3, kontrol grubu için % 0.3).

Sorbonne Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Christian Funck-Brentano ve Dr. Joe-Elie Salem, araştırmanın sonuçlarıyla ilgili Lancet’te yayımlanan makalede, bu ilaçların kalp ritminde bozulmaya ve kardiyotoksisitede artışa neden olduğuna işaret ederek, hastalar için yarardan çok zarar getiriyor olabileceğini vurguladılar.

Funck-Brentano ve Salem, “Bu ilaçların kalpte sorun yarattığı düşünülünce ilacın verildiği hastaların hastanedeki ölüm oranlarının yüksek olmasıyla ilaçlar arasında bağ kurmak cazip olabilir. Ancak araştırmada ölümler ile taşikardi arasındaki bağ araştırılmamış ve ölüm nedenleri hakkında kesin yargıya varılmamış” dendi.

Makalede, bu iki ilacın verildiği hastalarda ölüm oranlarının yüksek olmasının başka tıbbi nedenleri olabileceği belirtilerek, daha fazla araştırma ve klinik çalışmanın yapılması gerektiği ifade edildi.

Haber İçin Tıklayınız