Şifremi Unuttum

RECOVERY Adlı Randomize Kontrollü Klinik Deneye Planlandığı Şekilde Devam Edileceği Açıklandı

26 Mayıs 2020

İngiltere’de yürütülen ve potansiyel COVID-19 tedavilerinin etkinliğini araştıran ve şu anda yürütülen en geniş çaplı randomize kontrollü klinik deney olan RECOVERY (Randomised Evaluation of COV-id19 thERapY) çalışmasına hidroksiklorokin tartışmalarına rağmen planlandığı şekilde devam edilmesine karar verildi. Çalışmanın hidroksiklorokin kolunun güvenlik nedeniyle askıya alınmasını gerektirecek kesin bir neden olmadığı açıklandı.

RECOVERY çalışmasının baş araştırmacıları Prof. Dr. Peter Horby ve Prof. Dr. Martin Landray, Lancet dergisinde yayınlanan Prof. Dr. Mandeep R. Mehra ve ekibine ait hidroksilorokin çalışmasına atıfta bulundukları açıklamada, COVID-19 tanısıyla hastaneye yatırılan hastalarda hidroksiklorokinin mortalite üzerindeki etkileri hakkında şimdiye kadar topladıkları verilerin bağımsız Veri İzleme Komitesi tarafından 23 Mayıs Cumartesi günü acil bir değerlendirmeye alındığını ve komitenin “çalışmanın güvenlik nedeniyle askıya alınmasını gerektirecek kesin bir kanıt olmadığı” sonucuna vardığını açıkladılar.

Komite, Prof. Mehra tarafından yapılan analizde bildirilen hidroksiklorokinin mortalite üzerindeki etkilerinin, RECOVERY çalışmasında gözlemlenenlerle tutarlı olmadığını açıkladı. Bu nedenle komite tarafından çalışmanın kesintisiz olarak devam etmesi tavsiye edildi ve bu tavsiye İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurulu (MHRA) tarafından da desteklendi.

Açıklamada, Mehra çalışmasının sonuç bölümünde  “COVID-19 hastalarında bu ajanların yarar veya zararı konusunda herhangi bir sonuca varılmadan önce randomize klinik çalışmalara ihtiyaç duyulacaktır” ifadelerine yer verildiği belirtildi. RECOVERY çalışmasının şu anda COVID-19 tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin ve diğer potansiyel tedavilerin değerlendirilmesinde yürütülen en büyük randomize kontrollü çalışma olduğunun ve bu çalışmaya katılmanın kesin kanıtlara ulaşmanın en iyi yolu olduğunun altı çizildi.

Haber İçin Tıklayınız