Şifremi Unuttum

“Tüm Ülkeler İçin Basit Bir Mesajımız Var: Test Yapın, Test Yapın, Test Yapın”

16 Mart 2020

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, pazartesi günü (16 Mart 2020) yaptığı basın açıklamasında “Tüm ülkeler için basit bir mesajımız var: test yapın, test yapın, test yapın” dedi.

Ghebreyesus konuşmasında, geçen hafta koronavirus olgularının hızla arttığını, Çin dışındaki ülkelerden Çin’dekinden daha fazla olgu ve ölüm bildirildiğini söyledi.

Okulların kapatılması, spor etkinliklerinin ve diğer toplantıların iptal edilmesi gibi sosyal mesafeyi artıracak önlemlerde de hızlı bir artış olduğunu gördüklerini; ancak test yapılması, izolasyon sağlanması ve mücadelenin belkemiği olan temasları izlemede gerekli artışı görmediklerini ifade etti.

Ghebreyesus, “Sosyal uzaklaştırma önlemleri bulaşmayı azaltmaya ve sağlık sistemlerinin mücadelesine yardımcı olabilir. El yıkama ve dirseğinize öksürme kendiniz ve başkaları için riski azaltabilir. Fakat, bu salgını söndürmek için tek başlarına yeterli değiller. Farkı yaratan hepsinin birleşimidir.” ifadelerini kullandı. “İnfeksiyonları önlemenin ve hayat kurtarmanın en etkili yolu bulaşma zincirlerini kırmaktır. Bunu yapmak için, test yapmalı ve izole etmelisiniz. Gözleri bağlı şekilde ateşle savaşamazsınız. Kimin infekte olduğunu bilmiyorsak bu salgını durduramayız. Tüm ülkeler için basit bir mesajımız var: test yapın, test yapın, test yapın. Her şüpheli durumu test edin.” diyerek sözlerine devam etti.

Basın Açıklaması İçin Tıklayınız