Şifremi Unuttum

KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap: Vatandaşlar Üç Temel Noktaya Çok Dikkat Etmeli


11 Mart 2020

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilimsel Danışma Kurulu üyesi olan Prof. Dr. Alpay Azap, yeni koronavirus (COVID-19) infeksiyonu vakalarında yaşanması muhtemel olan bir yayılmayı, salgın riskini ve hastalıktan korunmak için alınabilecek önlemleri açıkladı.

Koronavirus infeksiyonuna karşı alınabilecek önlemler: “Vatandaşlar üç temel şeye dikkat edecekler”

Altyapının, sağlık otoritesinin ve yerel yönetimlerin alacağı önlemlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Azap, salgının ülke içerisinde yayılmamasındaki en önemli faktörün her bir bireyin üzerine düşeni doğru bir biçimde yapması olduğunu ifade ederek üç önemli tedbire dikkat çekti:

“Bir mesajı sürekli tekrarlıyoruz. Vatandaşlar üç şeye dikkat edecekler:

1) Doğru bilgiyi edinmek

Yurttaşlar sosyal medyada dolaşan yalan yanlış bilgilere kulak asmayacaklar. Salgın durumlarında yanlış bilgi, virusun ve salgının kendisinden çok daha öldürücüdür. Çok daha yanlış sonuçlara sebep olur. Bu yüzden vatandaşlar lütfen uzmanlık derneklerini takip etsinler. Uzmanlık derneklerinin sitelerini takipte olsunlar ve sağlık otoritesinin yayınladığı dokümanlara baksınlar.

2) El hijyeni

El hijyeni sağlamayı bir alışkanlık haline getirmek gerekiyor.

3) Solunum hijyeni

Solunum hijyeni, öksürürken ağzımızı kapatmak, ağzımızı kapatmak için kullandığımız mendili hemen atmak ve ellerimizi hemen temizlemek gibi uygulamaları kapsar. Bunun dışında diğer bir nokta maske kullanımı, maskeyi sadece hastaysak kullanmalıyız. Hatalı maske kullanımından kaçınmak gerekiyor. Şu an için Türkiye’de de infeksiyon vakası tespit edilmiş olmasına rağmen sağlıklı kişilerin maske ile dolaşmasına kesinlikle gerek yok. Maskeleri doğru ve gerektiği yerde kullanmak sağlık çalışanlarının yapabileceği bir şeydir.

Hatalı maske kullanımı tam tersine hastalığın yayılmasını kolaylaştırır, kişinin hasta olmasını kolaylaştırır. Ancak kişide hastalık belirtileri varsa, maske takarak bir sağlık kuruluşuna gitmesini öneriyoruz. Bunun dışında herhangi bir hastalık belirtisi yoksa, kişinin kendisinde de bağışık yetmezliği durumu, ileri yaş, kalp-akciğer hastalığı yoksa maske kullanımına gerek yoktur. Risk grubundaki kişiler de çok kalabalık yerlerde uzun süre kalacaksa maske takmalıdır. Yoksa sokakta dolaşırken maske bizi korumaz. Maske bizi sadece hasta bir kişiyle 2 metreden daha yakın bir mesafede 15 dakikadan daha uzun bir süre yüz yüze kalma durumunda korur. Bunun dışındaki hiçbir durumda maskenin koruyuculuğu yoktur. Maske kullanımının tam tersine sonuçları var ve maske kullanımını sağlık çalışanlarına bırakmak lazım. Boşu boşuna para ödeyerek maske satın almamak lazım, bunun hiçbir koruma sağlamadığı bilinen bir gerçek.”

Röportajın Tamamı İçin Tıklayınız