Şifremi Unuttum

Yalnızca Bir Hastalık Salgınıyla Savaşmıyoruz…


11 Mart 2020

Bursa Uludağ Üniversitesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala koronavirus salgınında yanlış bilgilerle mücadelenin önemine değindiği yazısında doğru bilgi adresi olarak derneğimizi gösterdi.

YALNIZCA BİR HASTALIK SALGINIYLA SAVAŞMIYORUZ, AYNI ZAMANDA BİR AŞIRI (YÜZEYSEL/YANLIŞ) BİLGİLENDİRME SALGINI İLE DE SAVAŞIYORUZ!

Yeni koronavirus hastalığı (COVID-19) ülkemizde de (beklediğimiz gibi) duyuruldu. Bu hastalığa karşı panik yapmadan hep birlikte mücadele etmeliyiz.
Salgın hastalık dönemlerinde hatalı, yanlış ve eksik bilginin hastalığın kendisinden daha kötü sonuçlara yol açacağını unutmamak gerekir.
Günümüzde yanlış bilgilerin (hatta komplo teorilerinin) geleneksel medya ve sosyal medya aracılığıyla toplumun geniş kesimlerine ulaştırılabilmesinin kolaylığı, halk sağlığı açısından yeni ve önemli bir tehdit olarak karşımızda durmaktadır.
Bu belirsizlik döneminde en çok gereksinim duyulan güvenilir bilgilerin, şeffaf olarak tanımlanmış olguların, müdahale edilmemiş iletişim olanaklarının ve çıkar çatışmasından uzak hakemli bilimsel dergilerde yayınlanmış araştırmaların güvenilir kurumlar aracılığıyla hızla yayılmasıdır. Doğrulanmış bilgi, panik hastalığına karşı bilinen en etkili önleme yöntemidir.
Hastalık ile ilgili olarak doğru ve güvenilir bilgi ve önerileri Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (https://www.klimik.org.tr/koronavirus/) ve Türk Tabipleri Birliği’nden alabilirsiniz.”