Şifremi Unuttum

Koronavirus Salgını Nedeniyle Hacı Adaylarına Ziyaretlerini Ertelemeleri Tavsiye Ediliyor


27 Şubat 2020

Lancet’te yayımlanan bir makalede, Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu ilan ettiği koronavirus hastalığı 2019 (COVID-19) salgınının, Suudi Arabistan’a Umre ziyareti için gidecek olan hacı adayları arasında, aşırı kalabalık nedeniyle hızlı yayılması endişesine yer veriliyor. Kronik veya altta yatan hastalığı olan ve ileri yaştaki hacı adaylarına COVID-19 salgını kontrol altına alınana kadar Umre ziyaretlerini gönüllü olarak ertelemeleri tavsiye ediliyor.

Suudi Arabistan’a her sene 180’den fazla ülkeden çok sayıda kişinin Umre ziyareti için geldiği ve 2019 yılında hacı olmayan ziyaretçilere ek olarak 7.5 milyon kişinin sadece Umre vizesi aldığı belirtiliyor. 

Çin’de salgının başladığı ilk günlerin, Bahar Bayramı nedeniyle ülkede yurtiçi seyahatin normalin çok üstünde arttığı,  dünyanın en büyük nüfus hareketinin gerçekleştiği dönemle çakışmasının yayılmanın hızını çok arttırdığına dikkat çekiliyor.

Hacı adaylarının kendi ülkeleri tarafından kişisel korunma yöntemleri konusunda uyarılmaları gerektiği söyleniyor. Abdest gibi ibadetin zorunlu ritüellerinin kişisel korunma açısından fayda sağlayabileceği, ancak aşırı kalabalık nedeniyle bu faydanın etkisiz kalabileceği belirtiliyor.

Sonuç olarak, kronik veya altta yatan hastalığı olan ve ileri yaştaki hacı adaylarına COVID-19 salgını kontrol altına alınana kadar Umre ziyaretlerini gönüllü olarak ertelemeleri tavsiye ediliyor.

Makale İçin Tıklayınız