Şifremi Unuttum

Dünya Sağlık Örgütü’nden Çin’in Wuhan Şehrindeki Gizemli Pnömoni Salgınıyla İlgili Açıklama

9 Ocak 2020

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün açıklamasına göre, Çinli yetkililer, salgının nedeninin yeni bir koronavirus olabileceğine yönelik ön belirlemede bulundular.

Yeni virus, Wuhan’da hastanede yatan bir pnömoni hastasında tespit edildi. Çinli araştırmacılar, pozitif bir hastadan aldıkları örneğin izolatını kullanarak virusun gen dizilimini yaptılar. DSÖ’nün açıklamasında, kısa süre içinde yeni bir virusun tanımlanmasının dikkate değer bir başarı olduğu ve Çin’in yeni salgınları yönetme kapasitesindeki artışı gösterdiği vurgulanıyor.

Wuhan’daki pnömoni olgularıyla ilgili olarak geçen hafta Çinli yetkililer tarafından elde edilen ilk bilgiler, etkilenen kişilerin meslekleri, yerleşimleri ve semptom profilleri göz önüne alınınca,  salgına neden olan patojenin koronavirus (CoV) olabileceğine işaret ediyordu. Ardından Çinli uzmanlar tarafından, laboratuvar testlerinin SARS-CoV, MERS-CoV, influenza, kuş gribi, adenovirus ve diğer yaygın solunum yolu patojenlerini dışladığı bildirildi.

Wuhan’da, 5 Ocak 2022 tarihine kadar, yedisi ağır olmak üzere toplam 59 pnömoni olgusunun bildirildiği farklı kaynaklarca belirtiliyor. Ayrıca, 2002-2003 yılllarında dünya çapında 700’den fazla insanın yaşamını yitirmesine neden olan grip benzeri SARS virusu da Çin’de ortaya çıkmıştı.

DSÖ Açıklaması İçin Tıklayınız