Şifremi Unuttum

İlaç Şirketlerinin İflas Etmesi Antibiyotikler Konusunda Krize Yol Açıyor

25 Aralık 2019

Sahadan ilk çekilenler büyük ilaç firmaları olurken, yeni başlayan firmalar da iflas ediyor. Bu durum yeni ilaçlar geliştirilmesi açısından bir tehdit oluşturuyor.

Kullanılmakta olan antibiyotiklere karşı mikropların direncinin arttığı bir zamanda, ilaçların yeni versiyonlarını geliştiren birçok şirket büyük paralar kaybediyor ve işten çekiliyor. İlaca dirençli, ölümcül bakterilerin yayılmasını engelleme çabaları, bu nedenle büyük ölçüde baltalanıyor.

Achaogen ve Aradigm gibi yeni başlayan antibiyotik üreticileri son aylarda iflas etti, Novartis ve Allergan gibi ilaç devleri sektörü terk etti ve kalan Amerikan antibiyotik şirketlerinin çoğu iflasa doğru ilerliyor. En büyük antibiyotik geliştiricilerinden biri olan Melinta Therapeutics, nakit sıkıntısı çektiğine dair yetkilileri uyardı.

Uzmanlar, antibiyotik araştırmalarına devam eden az sayıdaki firmanın finansal durumunun yatırımcıları uzaklaştırdığını ve acil ihtiyaç duydukları anda hayat kurtaracak yeni ilaçların geliştirilmesinde bir tehdit oluştuğunu söylüyorlar.

Tufts Tıp Merkezi’nde infeksiyon hastalıkları uzmanı ve Antibiyotiklere Dirençli Bakterilerle Mücadele Başkanlık Danışma Meclisi üyesi Dr. Helen Boucher, “Bu herkesi telaşa düşürmesi gereken bir kriz” ifadesini kullandı.

Haber İçin Tıklayınız