Şifremi Unuttum

Antibiyotiksiz Yetiştirilen Kümes Hayvanlarının Etlerinin Çoklu İlaca Dirençli Salmonella Barındırma Riski Daha Düşük

3 Ekim 2019

Pensilvanya’da yapılan ve ID Week 2019’da sunulan bir araştırmaya göre, konvansiyonel yöntemlerle yetiştirilmiş kümes hayvanlarından elde edilen etlerin, antibiyotik kullanmadan yetiştirilen kümes hayvanlarından elde edilen etlerin neredeyse iki katı kadar ilaca dirençli Salmonella barındırdığı tespit edildi.

2008-2017 yılları arasında Pensilvanya’da rastgele satış noktalarından alınan 3.500 tavuk ve hindi eti örneğinde tifo etmeni olmayan Salmonella kültürleri incelendi. Salmonella kültürlerinin analizi sonucunda, konvansiyonel yöntemlerle yetiştirilmiş kanatlı hayvan etlerinden elde edilen kültürlerin %55’inin, antibiyotiksiz yetiştirilenlerden elde edilen kültürlerin %28’i ile kıyaslandığında, üç veya daha fazla antibiyotik sınıfına dirençli olduğu bulundu.

Aynı ekipten bazı bilim insanlarının yürüttüğü ilişkili bir çalışmada ise, 2015’ten 2017’ye kadar Pensilvanya’da rastgele satış noktalarından alınan kümes hayvanı, kıyma ve domuz örneklerinden elde edilen Salmonella kültürlerinin yaklaşık üçte biri, üç veya daha fazla  antibiyotik sınıfına dirençliydi. Aynı dönemde toplanan insan Salmonella kültürlerinin dörtte birinin de üç veya daha fazla antibiyotik sınıfına karşı dirençli olduğu bulundu.

Haber İçin Tıklayınız