Şifremi Unuttum

İrlanda’da İlk Kez Pakistan’dan Dönen Gezginlerde Yaygın İlaca Dirençli Tifo Tanımlandı

10 Ekim 2019

İrlanda Sağlık Koruma Gözetleme Merkezi (HPSC), Pakistan’dan dönen gezginlerin tifo bildirimlerinde artış olduğunu açıkladı. İrlanda yetkililerinin 9 Ekim 2019 tarihinde yaptığı açıklamaya göre, 2019 yılında 23 Salmonella enterica serovar Typhi (S. Typhi) olgusu görüldü.

İrlanda’daki ulusal referans laboratuvarı tarafından ilk kez, yaygın ilaca dirençli (XDR) tifo olgularının tanımlandığı bildirildi. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC),  yirmi üç olgudan 12’sinin yakın zamanda Pakistan’a seyahat ettiklerini bildirdi. Pakistan seyahati öyküsü olan bu 12 kişinin üç tanesinin XDR suşlarla infekte olduğu kaydedildi.

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Ofisi (WHO/EMRO) bültenine göre, Pakistan 2016’dan bu yana sürekli artan bir XDR S. Typhi dalgalanması yaşıyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), 2019 yılında Pakistan’a seyahat konusunda 1. Seviye Seyahat Uyarısı yayımladı. CDC tarafından, Pakistan da dahil olmak üzere Güney Asya’ya seyahet edecek kişilerin tifodan korunmak için tifo aşısı olmaları gerektiği uyarısı yapılıyor.

Haber İçin Tıklayınız

HPSC Raporu İçin Tıklayınız

ECDC Haberi İçin Tıklayınız