Şifremi Unuttum

Duodenoskopların Zor Sterilize Edilmesi Ciddi Sonuçlar Doğurabiliyor

Duodenoskopların Zor Sterilize Edilmesi Ciddi Sonuçlar Doğurabiliyor

6 Ağustos 2019

Duodenoskoplar, hastane salgınlarında yüzlerce hastaya hastalık bulaşmasına neden olmuştur. Bugünlerde bazı uzmanlar bu cihazların yeniden tasarlanması veya piyasadan çekilmesi için talepte bulunuyor.

Dünyanın dört bir yanındaki hastanelerde kullanılan duodenoskoplar, pankreas ve safra kanallarının hastalıklarında tanı ve tedavi için vazgeçilmez araçlar olarak görülüyor.

Ancak bu fiber optik cihazların dikkat çekici bir dezavantajı bulunuyor: Ağızdan ince bağırsağın üst kısmına sokulan bu cihazlar tekrar tekrar kullanıldıkları halde alışılagelmiş yöntemlerle sterilize edilemiyorlar. Talimatlara uygun şekilde sterilize edildiklerinde bile hastalara bulaştırabilecekleri bakteriler barındırabiliyorlar. İyileştirilmesi neredeyse mümkün olmayan antibiyotiğe dirençli infeksiyonları bile bulaştırabildikleri bildiriliyor.

Bu konuda endişe duyan tıp uzmanları, uygun şekilde sterilize edilebilecek cihazlar geliştirilmesi veya tüm duodenoskopların piyasadan toplanması konusunda üreticileri zorlaması için Gıda ve İlaç Dairesine baskı yapıyorlar.

Haber İçin [Tıklayınız].