Şifremi Unuttum

Türkiye Hepatit B Sıklığının Düşürülmesinde Hedefe Ulaştı

Türkiye Hepatit B Sıklığının Düşürülmesinde Hedefe Ulaştı

27 Temmuz 2019

Türkiye, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin başarı göstergelerinden biri olan “5 yaş altı çocuklarda akut Hepatit B hastalığı görülme sıklığının 100 binde 1’in altına indirilmesi” hedefini yakaladı.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye‘de 0-5 yaş altı çocuklarda 1990’da 100 binde 6,2 olan akut Hepatit B hastalığı görülme sıklığı, geçen yıl 100 binde 0,1’e düştü.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünyada 325 milyon kişi Hepatit B ve Hepatit C ile enfekte ve yılda 1,4 milyon kişi hepatitlere bağlı gelişen siroz ve karaciğer kanseri gibi nedenlerden dolayı yaşamını yitiriyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında, 2030’a kadar hepatitin elimine edilmesi amaçlanıyor. Bu doğrultuda DSÖ tarafından “Viral Hepatitler Küresel Sağlık Sektörü Stratejisi 2016-2021” uygulamaya konuldu.

Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı tarafından “Türkiye Viral Hepatit Önleme ve Kontrol Programı 2018-2023” yayımlanarak uygulamaya girdi. Program kapsamında, başta risk altındaki kişiler olmak üzere tüm toplumun farkındalığının artırılması, bulaşmanın önlenmesi, hastalığın erken tespiti ve tedavisi ile siroz ve kanser gelişiminin önlenmesi faaliyetleri yürütülüyor.

Hepatit A Görülme Sıklığı, 100 binde 0,33’e Düştü

AA muhabirinin Sağlık Bakanlığından aldığı bilgiye göre, “karaciğer iltihabı” olarak tanımlanan hepatit, tüberkülozdan sonra en sık ölüme yol açan enfeksiyon hastalığı olarak kabul ediliyor. Bir çok nedene bağlı gelişebilen hepatit virüs tipleri ise A, B, C, D ve E olarak belirtiliyor. Hepatit B ve Hepatit C virüsleri uzun vadede kronik karaciğer hastalığı, siroz veya karaciğer kanserine yol açabiliyor.

Hepatit A, bu etken ile kirlenmiş su ve besinlerle salgınlara yol açabilen, kötü hijyenik koşullardan dolayı kolaylıkla bulaşabilen bir hastalık olarak kendini gösteriyor. Çocukluk çağlarında hafif belirtilerle geçirilen Hepatit A enfeksiyonu, ileri yaşlarda daha ağır seyrediyor ve şiddetli karaciğer hastalığı ile ölümlere yol açabiliyor.

Türkiye’de, hijyen kurallarına ve temizlik koşullarına uyum, temiz su kaynaklarına ulaşımın artışı, sosyo-ekonomik koşullarla ilgili diğer göstergelerin iyileşmesi ve 2012 sonu itibarıyla başlayan Hepatit A aşı uygulamaları sonucunda hastalık görülme sıklığı, 2018’de 100 binde 0,33’e kadar düştü. Türkiye’de çocuklara 18’inci ve 24’üncü aylarda ve risk grubundaki kişilere en az 6 ay ara ile sağlık kuruluşlarında 2 doz halinde ücretsiz hepatit A aşısı yapılıyor.

Haberin Devamı İçin [Tıklayınız].