Şifremi Unuttum

‘Batı Nil Virusu’ Tehlikeli mi?

‘Batı Nil Virusu’ Tehlikeli mi?

22 Temmuz 2019

İstanbul Avcılar’da 4 kişi benzer şikayetlerle hastaneye gitti, ‘Batı Nil Virusu’ taşıdıkları belirlendi. ‘Batı Nil Virusu’ sivrisineklerle bulaşıyor, ateş, baş ağrısı, halsizlik gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Uzmanlara göre, ‘Batı Nil Virusu’ndan korunmak için sivrisinek üreme alanları azaltılmalı.

Peki Batı Nil Virusu tehlikeli mi ve ölüme neden olabilir mi? Virusu kuşların taşıyabildiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, “Kuşların yanı sıra atlarda da olabiliyor. İnsanlarda nörolojik soruna yol açıyor. Ama bir yandan bu virusu taşıyan herkes ölecek diye bir şey yok. Ölüm ihtimali son derece düşük. İnfeksiyonu alacak kişilerden 5 kişiden 1’i nörolojik sorun yaşıyor.” dedi.

Hastalık ilk kez İstanbul Avcılar’da ortaya çıktı. Hastaneye giden 4 kişide bu virus görüldü, 3 kişiden de bu şüpheyle numune alındı. Sineklerin çoğalmasının nedeninin ise Avcılar’daki dere olduğu iddia ediliyor.

Doktor Önder Ergönül, bu sivrisineklerin birçok yerde olabildiğini vurgulayarak, “Her sivrisinek de geçirecek denemez. Avcılarda görülmüş ama yayılabilir. Sivrisinekle mücadele birinci yol. Sinek ilaçları kullanılabilir, sineklerin yoğun olduğu bölgelerde uzun kollu giyilebilir. Belediyeler gerekli çalışmayı yapacaktır.” diye konuştu.

BATI NİL VİRÜSÜNÜN AŞISI YOK, HASTANEYE YATIŞ GEREKTİREBİLİR

Batı Nil Virusu’nun en sık görülen belirtileri, ateş, baş ağrısı, halsizlik ve kusma. Hastalığın etkileri 1 haftada geçiyor fakat Dr. Ergönül her ihtimale karşı uyarıyor:

“Ateşle birlikte, ağır grip benzeri belirtilerle gelen bir hastalıktır. Özel bir ilaç tedavisi olmamakla birlikte destek tedavisi önemlidir. Bu kişilerin gerekirse hastaneye yatırılıp tedavi edilmeleri şart olabilir. Aşısı da şu anda bulunmuyor.”

Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili gerekli önlemlerin alındığını açıkladı. Sivrisinek üreme alanlarının azaltılması için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İSKİ ile de irtibata geçildi.

Geçen yıl Türkiye’de toplam 26 kişide Batı Nil Virusu tespit edilmişti.

Haber İçin [Tıklayınız].