Şifremi Unuttum

Avustralya’da Martıların Antibiyotiğe Dirençli Bakteriler Taşıdığı Bulundu

Avustralya’da Martıların Antibiyotiğe Dirençli Bakteriler Taşıdığı Bulundu

9 Temmuz 2019

Araştırmacılar, Avustralya genelinde gümüş martıların %20’sinin patojenik bakteriler taşıdığına dair bulguların uyarı alarmı olduğunu söylüyorlar.

Murdoch Üniversitesi’nden araştırmacıların öncülük ettiği bir grup bilim insanı tarafından yürütülen çalışma, geçen hafta Journal of Antimicrobial Chemotraphy dergisinde yayınlandı. Çalışmada 2015-2017 yılları arasında martıların yoğun yaşadıkları sahil bölgelerinde 562 gümüş martının dışkıları incelendi. Martıların yüzde 20’sinin dışkısında, idrar yolları infeksiyonu, kan zehirlenmesi, menenjit gibi hastalıklara yol açan, antibiyotiklere dirençli E coli gibi bakteriler bulundu.

Araştırmada ayrıca bazı martı dışkılarında carbapenem, colistin gibi son çare olarak başvurulan ve antimikrobiyal dirençli infeksiyonların tedavisinde kullanılan ilaçlara dirençli bakteriler de bulundu.

Araştırmayı yürüten bilim insanlarından Dr. Sam Abraham, araştırmanın sonuçlarının endişe verici olduğunu, bu bakterilerin kuşlardan insanlara ya da hayvanlara bulaşması durumunda ciddi sağlık tehdidi oluşturacağını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü ve Avustralya Federal Hükümeti’ne göre, antimikrobiyal direnç tüm dünyada “tehlikeli derecede yüksek seviyelere” yükseldi. Sağlık ve gıda güvenliğine yönelik en büyük tehditlerden birini oluşturuyor.

Uzmanlara göre, martı dışkılarına dokunduktan sonra yanlışlıkla yutmaları halinde bakteriler insanlara yayılabilir. Çocuklar, martıların bulunduğu çimenlerde ya da kayalarda oynadıktan sonra ağızlarına dokunurlarsa veya yemek yerlerse bakterilere maruz kalabilirler; fakat el yıkama ile risk ortadan kaldırılabilir.

Haber İçin [Tıklayınız].