Şifremi Unuttum

KLİMİK 2019’dan Röportajlar: Prof. Nıcola Petrosıllo

Prof. Nicola Petrosillo ile Röportaj

Yeni ortaya çıkan ve yeniden gündeme gelen infeksiyonlarla ilgili neler düşünüyorsunuz?

Bence bu tür infeksiyonlar çok önemli çünkü dünyada ekosistem üzerine potansiyel etkileri olabiliyor. Göreceli olarak HIV, SARS gibi enfeksiyonlar yeni, diğer taraftan EBOLA virüs infeksiyonları yeniden gündeme gelen infeksiyonlardan. Bunlar az gelişmiş ülkelerde görülmekte. Buna en yakın örnek Gine, Liberya ve Sierra Leone’de 2014-2017 yıllarında EBOLA virüs salgını oldu, birçok kişi hayatını kaybetti ve ekonomik yükü çok ağır oldu. Yine yakın zamanda Kongo Cumhuriyeti’nde bir salgın oldu ve birçok ölümle sonuçlandı.

KLİMİK 2019 Kongresi hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Bana göre bu kongre infeksiyon hastalıkları uzmanları, mikrobiyologlar, biyologlar ve hemşirelerin farkındalıklarını arttırmak ve birbirleriyle uyum içinde çalışmaları için önemli ve gerekli. Şunu unutmamalıyız ki, tek başına değiliz, çevremizdeki mikroorganizmalar bizimle birlikte her yerdeler ve biz onlarla beraber yaşamayı öğrenmek zorundayız.

Bildiğiniz üzere Nature Dergisi’nde HIV’in kök hücre nakli ile tedavisi hakkında bir yazı yayınlandı. Bununla ilgili neler düşünüyorsunuz? Umut verici mi?

Tabii ilgi çekici bir yazı, fakat tam kür açısından umut vadettiğini söyleyemem. Kök hücre nakli yapılarak tedavi edilen ikinci vaka. Gen mutasyonu olan hücrelerin transplantasyonu sonucunda reseptörün fonksiyonu bozuluyor ve virüsün hücre içine girişi engelleniyor. Burada HIV patogenezini anlamak çok önemli. Şüphesiz ki günümüzde antiretroviral tedavinin net olarak etkin olduğu bilinmekte ve diğer tedavi yönteminin kür açısından olumlu olduğunu söylemek için erken.

Roma sizin için ne ifade ediyor? Tutku, alışkanlık ya da zorunluluk?

Roma benim şehrim. Orada doğdum ve halen orada çalışmaktayım. Roma’da sadece Romalılar yaşamaz, İspanya, Almanya, Balkanlar’da yaşayan insanlar da Roma İmparatorluğu döneminde bir aradaydı. Tarihte medeniyetler boyunca birçok devlet Roma İmparatorluğu sınırlarında birlikteydi diyebiliriz. Günümüzde ekonomik problemleri olsa da sanatsal ve kültürel faaliyetlerin yapıldığı modern ve önemli bir şehir.

İş dışında ilgilendiğiniz alanlar nelerdir?

Okumayı çok seviyorum. Franz Kafka ve Charles Dickens hayranıyım. Yazı biçimleri hem farklı hem aynı diyebilirim. Okumak insanın daha farklı perspektiflerden bakarak aydınlanmasına yol açar. Bu ve benzeri yazarların fantastik dünyasına girebilmek için kesinlikle okumalıyız.

(Röportaj, 13-16 Mart 2019’da Antalya’da gerçekleştirilen XX. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi sırasında yapılmıştır.)