Şifremi Unuttum

Şeker Hastalarının Diyabetik Ayak Yarası Geçirme Riskleri %34

Taş Bile Yara Nedeni

26 Haziran 2019

Doç. Dr. Alper Şener: Diyabetik hastalar ayakta kızarıklık görülmesi halinde enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurmalı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her 11 kişiden 1’i diyabet, yani şeker hastası. Diyabet hastalığının en önemli risklerinden biri ise diyabetik ayak yarası. Ayağın ya da bacağın ampütasyonuna (iyileşmesi olanaksız görülen bir organı kesme) kadar ilerleyebilen diyabetik ayak yarasında en ufak bir kızarıklık bile önemli. Hastaların yara gelişmemesi için gereken bütün önlemleri almaları; geliştiği takdirde ise hızla bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekiyor.

Ayak yarası sebebi
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Diyabetik Ayak Çalışma Grubu üyesi Doç. Dr. Alper Şener, şeker hastalarının diyabetik ayak yarası geçirme risklerinin yüzde 34 olduğunu söyledi. Diyabetik ayak yarasına sebep olan iki mekanizmanın olduğunu vurgulayan Şener, şöyle devam etti: “Sinirsel mekanizmada hastaların şekerlerinin yüksek olması sonucu oluşan sinir hasarı ile motor sinirler etkilenir, cilt nemlenmesi bozulur. Bakteriler buradan rahat girer. Damarsal mekanizmada ise hastaların kan yağları zaten yüksektir, bu yağlar damar duvarlarında birikerek büyük ve küçük damar tıkanıklıklarına yol açar. Hasar sebebiyle bu damarların etrafındaki kasılma ve gevşeme hareketleri yapılamaz, dolaşım bozulur.”

Önemsenmeli
Şener, diyabetik hastadaki ayakta her türlü kızarıklığın önemli olduğunu kaydederek “Bazen ayakkabı içindeki hissedilmeyen küçük bir taş bile buna sebep olabilir. Diyabetik hastalar ayakta kızarıklık görülmesi halinde enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurmalı” dedi.

Haberin Devamı İçin [Tıklayınız]