Şifremi Unuttum

Tehlikeli “Öpüşen” Böcek ABD’nin Kuzeyine İlerliyor

Tehlikeli “Öpüşen” Böcek ABD’nin Kuzeyine İlerliyor

29 Nisan 2019

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından “öpüşen böcek” hakkında yayınlanan son rapor, ölümcül böcekler Latin Amerika’dan kuzeye, Carolina eyaletleri ve ötesine, doğru ilerlediği için kaygı uyandırdı. İlk kez Delaware’de tespit edilen öpüşen böcekler, ciddi kalp ve mide problemlerine yol açabilen Chagas hastalığına neden olan bir parazit taşırlar.

College Station’daki Texsas A&M Üniversitesi’nden epidemiyolog ve araştırmacı, öpüşen böcek uzmanı Dr. Rachel Curtis-Roblessorusun’a göre yaz sezonunun ölümcül böcek istilasıyla geçeceğini düşünmek büyük olasılıkla gereksiz. Öpüşen böcekler yeni ortaya çıkmış değil. CDC’ye göre, triatomin böcekleri olarak bilinen böceklerin ABD’de on bir farklı türü bulunuyor. Texas A&M araştırma ekibi, böceklerin 28 eyalette bulunduğunun bildirildiğini açıkladı. Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika’da bu böceklere sıklıkla rastlanıyor.

Hastalığa neden olan böcek değil, taşıyabileceği bir parazit.

ABD’de Chagas hastalığı olan yaklaşık 300.000 insan yaşamaktadır, ancak çoğunun hastalığın en yaygın olduğu Latin Amerika bölgelerinde infekte olduğu belirtiliyor. CDC, böcek infekte olsa bile, Amerika Birleşik Devletleri’nde infeksiyona yakalanma olasılığının düşük olduğunu belirtiyor.

Uzmanlar, insanların böceklerden haberdar olmaları, ısırıldıklarında ne yapacaklarını ve riskleri nasıl azaltacaklarını bilmeleri açısından CDC’nin haberinin iyi bir hatırlatıcı olduğu görüşündeler.

Öpüşen Böcekler Hakkında Daha Fazlası

Öpüşen böcekler gerçekte öpmezler. Dr. Curtis-Robles, insanları ağzından ya da yüzünün başka bir yerinden ısırma eğiliminde oldukları için bu takma adı aldıklarını söylüyor. Gece ortaya çıkarlar ve uyku sırasında yüzünüz genellikle vücudun açıkta kalan tek bölümüdür.

Haber İçin [Tıklayınız]