Şifremi Unuttum

Elektrik Üreten Bakteriler Gelecekteki Uzay Araştırmalarına Güç Kazandırabilir mi?

Elektrik Üreten Bakteriler Gelecekteki Uzay Araştırmalarına Güç Kazandırabilir mi?

12 Mart 2019

İnsan, elektriğin gücünü kullanan tek canlı değildir. Bazı bakteriler de bunu, elektronları mesafelere aktarmak için yüzeylerinden teller gibi uzanan yapılar üreterek kullanabilirler.

Şimdi, NASA’nın Kaliforniya Silikon Vadisi Ames Araştırma Merkezi’ndeki bilim insanları bu özel mikroplardan faydalanıp faydalanamayacaklarını görebilmek adına araştırma yapıyorlar. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) başlanan deneyle araştırmacılar, bu mikropların uzayda da Dünya’daki gibi çalışıp çalışmadığını öğrenecekler.

Söz konusu “Shewanella oneidensis MR-1” denilen bakterinin ender yeteneklerinin farkına varabilmek için, kendi etrafındaki hareketli elektronların yaşamla ilgisinin anlaşılması gerekiyor. Elektronların bir molekülden diğerine transferi bütün organizmalar için gereklidir. Çünkü bu, organizmaların hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları enerjinin üretilmesine izin verir.

İnsanların oksijene bağımlı olmalarının bir nedeni de, hücre içindeki enerji üreten zincir reaksiyonunun elektronların oksijen molekülüne transfer edilerek gerçekleşmesidir. Bu, Shewanelladâhil olmak üzere oksijen solunumu yapan tüm organizmalarda aynı şekilde gerçekleşir. Ancak bu mikroorganizmayı özel kılan şey, aynı zamanda çevredeki oksijen seviyesi düşük olduğunda devreye giren bir yedekleme sistemi bulundurmasıdır. Shewanella sakin kalır ve demir, manganez gibi metaller kullanarak enerji üretimine devam eder. 

Haberin Devamı İçin [Tıklayınız]