Şifremi Unuttum

Bacillus cereus’a Bağlı Besin Zehirlenmesinden Ani Ölüm

Bacillus cereus‘a Bağlı Besin Zehirlenmesinden Ani Ölüm

31 Ocak 2019

Bernard isimli doktorun yayımladığı Youtube videosunun ardından 2008 yılında Belçikalı bir üniversite öğrencisinin yaşadığı gıda zehirlenmesini anlatan Journal of Clinical Microbiology makalesi yeniden gündeme geldi.

Beş gün önce pişirilen ve beş gün boyunca oda sıcaklığında saklanan domates soslu makarnayı mikrodalga fırında ısıtarak yiyen 20 yaşındaki A.J. isimli öğrenci 30 dakika sonra baş ağrısı, karın ağrısı ve kusma şikayetleriyle fenalaştı. Yemekteki farklı kokuyu ve tadı yeni almış olduğu domates sosuna bağlayan A.J. bir sağlık kurumuna başvurmak yerine geceyi evde su içip ishal ve kusma şikayetlerinin geçmesini bekleyerek geçirmeyi tercih etti. Sabah 11 olduğu halde öğrencinin uyanmadığını fark eden ailesi, odaya girdiklerinde A.J.’nin hayatını kaybetmiş olduğunu gördüler.

Otopsi sonucunda A.J.’nin saat 4’te karaciğerinin iflas etmesi sonucu öldüğü tespit edildi. Geriye kalan yemek artıklarının incelenmesi sonucunda çok yüksek oranda Bacillus cereus bakterisi tespit edildi.

2003 yılında da bir piknik sırasında sekiz günlük makarna salatasından yiyen bir aile Bacillus cereus’a bağlı besin zehirlenmesi nedeniyle hastaneye başvurmuş, ailenin beş çocuğu yoğun bakıma alınırken 7 yaşındaki kızları karaciğer iflasına bağlı olarak hayatını kaybetmişti.

Haberler İçin: 

https://nypost.com/2019/01/28/student-dies-from-eating-5-day-old-pasta/

https://www.iflscience.com/health-and-medicine/student-dies-10-hours-after-eating-5dayold-spaghetti/