Şifremi Unuttum

Antibiyotiğe En Dirençli Süper Bakteri Kuzey Kutbunda Görüldü

Antibiyotiğe En Dirençli Süper Bakteri Kuzey Kutbunda Görüldü

29 Ocak 2019

Norveç’in Kuzey Kutup Dairesi sınırında bulunan Svalbard bölgesinde insanlığın bu güne kadar keşfettiği ve antibiyotiğe en dirençli bakteri olarak bilinen bir süper bakteriye rastlandı.

İlk olarak Hindistan kökenli İsveçli bir hastanın 2008 yılında Delhi’ye yaptığı bir ziyaret sırasında Delhi’de tespit edilen ‘The New Delhi Metallo-beta-lactamase-1 genine (blaNDM-1) sahip bakteri, daha sonraları 2010’da Delhi sokaklarındaki yüzey suyunda da tespit edilmişti.

Aynı bakterinin, Norveç’in Kuzey Kutup Dairesi sınırında bulunan Svalbard topraklarında ortaya çıkarılması ise şaşkınlık yarattı. Söz konusu süper bakterinin, 12.870 kilometre uzaklıkta bulunan Delhi’den bu bölgeye nasıl geldiği bilinmiyor. Ancak, öne çıkan ihtimaller arasında bakterinin göçmen kuşlar veya insanlar eliyle taşınması yer alıyor.

131 ANTİBİYOTİĞE DİRENÇLİ

Svalbard’daki sekiz bölgeden toplanan 40 toprak örneği üzerinden elde edilen bakterinin ayrıca, toplamda 131 antibiyotiğe dirençli olduğu tespit edildi.

Toplanan örneklerin yüzde 60’ından fazlasında bulunan ve incelemeye alınan bu dirençli bakteri ise insan sağlığı için ciddi tehlikeler barındırıyor.

Kısa süre önce Dünya Sağlık Örgütü de, antibiyotiklere dirençli süper bakterileri, dünyayı tehdit eden 10 büyük tehlike arasında göstermişti.

Haber İçin [Tıklayınız]