Şifremi Unuttum

ALES Depremi: 8 Yıl Boyunca Tüm Sorular Çalınmış!

Üniversitelerde ALES depremi! 16 Sınavın Soruları Çalınmış

18 Aralık 2017

FETÖ’nün sınav sorusu hırsızlığına yönelik soruşturmalar ALES‘e uzandı. Posta gazetesinin verdiği habere göre 2005-2013 yılları arasındaki tüm ALES sorularının çalındığı tespit edildi. 20 bin şüpheli için savcılık harekete geçti. ÖSYM, ‘yardımcı doçent’ ve ‘doçent’ unvanlı akademisyenlerin de aralarında bulunduğu bazı şüphelileri, dil sınavından ‘eşdeğer’ sınava aldı.

Savcılık incelemesinde, 2005 ve 2013 yılları arasında yapılan ALES ile akademik kadroya 27 bin kişinin yerleştiği tespit edildi. Bunlardan yaklaşık 20 bin kişinin sınavının şüpheli olduğu belirtildi. FETÖ bağlantıları da ortaya konan şüphelilerin girmiş olduğu tüm sınavlar ile aldıkları puanlar mercek altına alındı.

ALES’e giren adayların akademik kadroya girebilmesi için yabancı dil sınavından da geçerli puan alması gerekiyor. ÖSYM de, “Çalıştım, yaptım” savunmasını yapan şüpheli akademisyenleri, Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı ve Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’ndan eşdeğer sınava aldı. Şüphelilerin söz konusu sınavlarda döküldüğü hatta hiç bilmediği dilden yüksek puan alan akademisyenlerin de olduğu ortaya çıkarıldı.

32 Bin 300 Birinci!

FETÖ’nün sorularını çaldığı 2008 ve 2009 yıllarında yapılan ALES’te 32 bin 300 kişi birinci olmuştu. FETÖ’nün soru hırsızlığının ortaya çıkmasının ardından 2016’da ALES’e giren 332 bin kişiden sadece 140 birinci çıkabildi.


Haberi için [Tıklayınız]