Şifremi Unuttum

Türk Lise Öğrencileri Sakız Ağacının Antimikrobiyal Etkisini Keşfetti

Dedesinin rahatsızlığı ilham kaynağı oldu

19.04.2017

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, İzmir’de hastane infeksiyonu nedeniyle sıkıntı yaşayan dedesinin rahatsızlığından ilham alarak buna çözüm arayan lise öğrencisi, sınıf arkadaşıyla yaptığı projeyle sakız ağacının “antimikrobiyal” etkisi bulunduğunu ortaya koydu.

Bornova Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencileri Bora Çetin ve Ebru Çölgeçen, sakız ağacının, hastane kaynaklı infeksiyonlara neden olan Staphylococcus aureus bakterisine karşı doğal bir çözüm olup olamayacağını inceledi. Projelerinde sakız ağacı özünün “antimikrobiyal” (mikroorganizmaları öldüren veya gelişmesini baskılayan madde) etkisi bulunduğunu belirleyen öğrenciler, bu çalışmalarıyla hem uluslararası proje yarışmalarına katılma hakkı kazandı hem de Aziz Sancar Fen Bilimleri Yarışması’nda finale kaldı.

Bora Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp yetmezliği nedeniyle bir süre hastanede yatan dedesinin, bu süreçte hastane infeksiyonu kaynaklı rahatsızlıklar yaşadığını, özellikle yatalak hasta ve engellilerde bası nedeniyle çeşitli yaralar oluştuğunu da öğrendiğini anlattı.

Bu rahatsızlıkların hastalara ilave bir acı verdiğini, tedavi sürelerini uzattığını kaydeden Çetin, bunun kendisini derinden etkilediğini belirtti.

Çetin, aradan bir süre geçtikten sonra İzmir’de yetişen sakız ağacının korunması ve ekonomiye kazandırılması çalışmalarını anlatan bir haber okuduğunu, sakız ağacının ilaç etken maddesi olarak kullanılıp kullanılmayacağını merak ettiğini aktararak, “Dedemin hastanede yaşadıkları aklıma geldi. Sakız ağacının ilaçta kullanılmasıyla hem insanların iyileşeceğini hem ağacın korunup ekonomiye kazandırılabileceğini düşündüm.” ifadelerini kullandı.

Laboratuvar testi başarılı

Bu özün, hastane kaynaklı infeksiyonlara neden olan Staphylococcus aureus üzerindeki etkisini Eskişehir’deki Osmangazi Üniversitesinin laboratuvarında test ettiklerini kaydeden Çetin, testin sonucunda elde edilen özün bakteriyi öldürdüğünü gördüklerini vurguladı.

Çetin, projenin sonucundan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Dedemin yaşadığı durumu başkanlarının da yaşamaması için çok iyi bir fırsat oldu. Çok mutlu etti beni.” dedi.

Çölgeçen ise komşularının hasta yakınlarının da hastane infeksiyonu nedeniyle sıkıntılı günler yaşadığını belirterek, “Bu yaşama geçilirse çok önemli olacak hastalar için. Yurt dışında Türkiye’yi temsil edeceğim için de çok gururluyum. Ülkemize ait endemik bir bitkiyle ülkemizi temsil edeceğiz. Bu çok önemli bir şey.” diye konuştu.


Haberi için [Tıklayınız]