Şifremi Unuttum

Prof. Dr. Ö. Fethi Tezok Anıldı

Uludağ Üniversitesi’nin Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ömer Fethi Tezok, ölümünün 39. yılında anıldı.

Uludağ Üniversitesi’nin kurucu rektörü Prof. Dr. Ö. Fethi Tezok, kurucusu olduğu Tıp Fakültesi, Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’nda düzenlenen törenle anıldı. Törene Uludağ Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’ndan emekli olan Prof. Dr. Feridun Gökırmak, Prof. Dr. Okan Töre, Prof. Dr. Safiye Helvacı ve ayrıca Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin kurulma aşamasında Prof. Dr. Fethi Tezok ile birlikte görev yapmış olan Psikiyatri Anabilim Dalı’ndan emekli Prof. Dr. Bilgen Taneli, Prof. Dr. Suna Taneli; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan emekli Prof. Dr. İbrahim Ildırım; İç Hastalıkları Anabilim Dalı-Hematoloji Bilim Dalı’ndan emekli Prof. Dr. Ahmet Tunalı katıldı. Törende daha sonra Prof. Dr. Ö. Fethi Tezok’u tanıyan ve beraber çalışanlar anılarını paylaştı. Üniversitenin kamulaştırılması, şehir dinamikleriyle olan çalışmaları anlatıldı. Prof. Dr. Feridun Gökırmak Prof. Fethi Tezok Hocamızın sürekli tekrarladığı ” Birlikten beraberlik doğar ve ben ancak sizlerle güçlüyüm” sözlerini hatırlatarak birlik beraberliği ve hocamızın mütevazı kişiliğini bir kez daha dile getirerek genç uzman adaylarına önemli mesajlar verdi.
Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güher Göral da, Ömer Fethi Tezok ile çok az bir süre çalıştığını, ancak henüz kurulmakta olan bir kürsü ve anabilim dalı olmasına rağmen kendilerini çok teşvik ettiğini anlattı. Hocamızı rahmet ve minnetle anıyoruz.

Prof. Dr. Ömer Fethi TEZOK Anma Sunumu için [Tıklayınız]

Nisan 1978 Tarihli Mikrobiyoloji Bülteni (Cilt 12, Sayı 2) için [Tıklayınız]

Prof. Dr. Feridun Gökırmak’ın 02/02/2010 Tarihli Konuşması ve 5 Mayıs 1978 Tarihli Senato Toplantısı Oturumu Tutanağı için [Tıklayınız]

    

  

SAYGIYLA ANIYORUZ

 

Ö. FETHİ TEZOK KİMDİR?


1915 yılında İstanbul’da doğan Ömer Fethi Tezok, 1941 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1947 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde Enfeksiyon Hastalıkları ve Bakteriyoloji uzmanı olan Tezok, 1957’de projesör, 1967’de tuğgeneral oldu. 1974 yılında, 39 yıl hizmet verdiği Silahlı Kuvvetler’den ayrılarak İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne geçti.  Prof. Dr. Tezok, ülkemizde ortaya çıkan salgın hastalıkların tedavisinde aktif olarak görev almış, hazırladığı tifüs aşısı, 2. Dünya savaşında Amerikan ordusunda başarıyla kullanılmıştır.

Ömer Fethi Tezok, 20 Haziran 1975 yılında yeni bir misyon üstlenerek önce  Bursa Tıp Fakültesi Dekanı,  sonra da 2 Şubat 1978’de vefatına kadar Bursa Üniversitesi’nin kurucu rektörü oldu.  Bugünkü Görükle Yerleşkesi’nin kamulaştırılması ve Kükürtlü Tesislerinin kazandırılmasında da büyük emek harcayan Tezok’un, akademik yaşamı boyunca 11 kitabı ve 100’e yakın makalesi yayınlandı. Almanca ve İngilizce bilen Tezok, evli ve üç çocuk babasıydı.