Şifremi Unuttum

Hasta Garantili Hastane Projesi

Hasta Garantili Hastane Projesi

Hasta garantili hastane projesi

6.2.2017

Türkiye’nin ikinci şehir hastanesi olan Mersin Şehir Hastanesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın katılımıyla açılmasının ardından hasta garantili modelle ilgili soru işaretleri gündeme geldi.

Cumhuriyet yazarı Çiğdem Toker, Mersin Şehir Hastanesi’ne ilişkin olarak, “Şehir hastanelerinde, Hazine’ye fatura edilecek maliyetin gizlendiğini ısrarla vurguluyorum” diyerek “Devlet Dia Holding’e, sağladığı sabit yatırımın kaç katı kadar, kaç yıl boyunca ve toplam kaç milyar Avro kira ödeyecek’ sorusu sorulacak mı? Kazara sorulursa, bu sorunun cevabı verilecek mi?” diye sordu.

Uzmanlar şu anki modeli riskli buluyor. Endişenin temel kaynağı, bu modelde yapılan ihalelerde, ihaleyi alanlara; süreli imtiyaz hakkı verilmesi, devletin gelecekteki gelirlerinden vazgeçilmesi ve de satın alma ve finansman garantisiyle bütçelere uzun süreli yükler getirilmesi tehlikesi.

Örneğin Avrasya Tüneli’nde inşaatı yapan firma, yaptığı inşaata karşılık tüneli kullanan araçlardan 25 yıl boyunca geçiş ücreti alacak. Devlet ise firmaya günde 68.500 araç geçişi garantisi veriyor. Eğer bu kadar araç geçmezse aradaki geçiş parası farkı firmaya, hazine garantili olarak devlet tarafından ödenecek.

BirGün logo
Haberi için [Tıklayınız]

 

Cumhuriyet logo Haberi için [Tıklayınız]