Şifremi Unuttum

ABD’ye Gelen Yabancı Doktorların Baktığı Hastalar Daha Çok Yaşıyor

ABD'ye Gelen Yabancı Doktorların Baktığı Hastalar Daha Çok Yaşıyor

ABD’ye Gelen Yabancı Doktorların Baktığı Hastalar Daha Çok Yaşıyor!

2 Şubat 2017

Yapılan bir araştırmaya göre ABD dışından mezun hekimlerin tedavi ettiği yaşlı hastaların 30 gün içerisinde hayatını kaybetme ihtimali daha düşük!

Araştırmacılardan Ashish Jha’ya göre Medicare sistemi içerisinde yabancı okul mezunları tarafından muayene edilen hastalardan yüzde 11.2’si hastane yatışından sonra hayatını kaybederken, ABD mezunları tarafından muayene edilenlerin yüzde 11.6’sı hayatını kaybetti.

Araştırmacılar 2011-2014 arasında Medicare sistemindeki 65 yaş üstünde 1.2 milyon hastane yatışlı hastanın verilerini incelemişler. Araştırmaya 44.227 dahiliyeci katılmış. Hastaların ortalama yaşı 80 iken, en sık görülen ölüm nedenleri Sepsis, pnömoni, konjestif kalp yetmezliği ve KOAH olduğu tespit edilmiş.

Jha’nın yaptığı açıklamaya göre, “ABD en iyi ve en parlak hekimlerin çekim merkezi. Bu tıp alanı için de geçerli.” Ancak Trump’ın getirdiği yasağın ABD’nin artık eskisi kadar dışa açık olmayacağı anlamına geldiğini, bunun da Amerikalı hastaların zararına olacağını ifade ediyor.

İstatistikçi Patrick McKnight’a göre “araştırmada doktorların yarıya yakınının ABD dışından mezun olması, daha kesin sonuç elde edilmesine katkıda bulunuyor.” Ancak yine de istatistiksel olarak anlamlı bir sonucun gerçek hayatta karşılığı olmayabilir diyerek uyarıyor.

ABD’de her 4 hekimden birinin ABD dışında doğmuş olduğu belirtiliyor. Araştırmanın konusu olan dahiliyecilerin ise yüzde 44’ü ABD dışındaki tıp fakültelerinden mezun.

Araştırmanın yayımlandığı BMJ dergisi, yeni Başkan Trump’ın yedi Müslüman ülkenin vatandaşlarının ABD’ye girişini yasaklamasıyla makale sonuçlarının aynı döneme denk gelmesinin tesadüf olduğunu açıkladı.

STAT_NEWS_logo_final_cut
Haberi İçin [Tıklayınız]

 

Quality of care delivered by general internists in US hospitals who graduated from foreign versus US medical schools: observational study

BMJ 2017; 356 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.j273 (Published 03 February 2017)

  1. Yusuke Tsugawa, research associate
  2. Anupam B Jena, Ruth L Newhouse associate professor, and faculty research fellow
  3. E John Orav, associate professor
  4. Ashish K Jha, K T Ki professor of international health, and director

Correspondence to: Y Tsugawa ytsugawa@hsph.harvard.edu

Accepted 3 January 2017