Şifremi Unuttum

Plasmodium falciparum Sıtmasında Artemeter-Lumefantrin Direnci Kapıda

Plasmodium falciparum Sıtmasında Artemeter-Lumefantrin Direnci Kapıda

Plasmodium falciparum Sıtmasında Artemeter-Lumefantrin Direnci Kapıda

31 Ocak 2017

Temel bir sıtma tedavisi ilk defa başarısız oldu. İngiltere’de 4 kişiyi infekte eden sıtma parazitinin, sıtma tedavisinde kullanılan artemeter-lumefantrin antibiyotik kombinasyonuna karşı evrim geçirerek direnç kazandığı tespit edildi.

Antimicrobial Agents and Chemotherapy dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, Ekim 2015-Şubat 2016 arasında başlangıçta tedaviye yanıt veren ve kanlarında parazite rastlanmayan 4 hasta kısa süre sonra infeksiyonun yeniden baş göstermesi nedeniyle tekrar tedavi altına alındı. Hastaların iki hastane yatışı arasında sıtma salgını bulunan ülkelere ziyaret etmediği, bu nedenle gelişebilecek infeksiyon olasılığının böylece ekarte edildiği bildirildi.

Dört hastadan ikisinin Uganda, birinin Angola, diğerinin de Liberya seyahatlerinde sıtmaya yakalandıkları belirlendi. Bu da ilaca dayanıklı sıtma parazitinin birden fazla bölgede ortaya çıktığına işaret etti. Araştırmayı yürüten London School of Hygiene & Tropical Medicine‘dan Colin Sutherland Afrika’da ilaç etkinliğinin analizi için daha detaylı bir araştırma yapılması gerektiğini ifade etti.

London School of Hygiene & Tropical Medicine

 

Haberi için [Tıklayınız]

 

 

Pfk13-independent treatment failure in four imported cases of Plasmodium falciparum malaria given artemether-lumefantrine in the UK.

AAC150pxwide

Sutherland CJ, Lansdell P, Sanders M, et al. Antimicrobial Agents and Chemotherapy. DOI: 10.1128/AAC.02382-16.