Şifremi Unuttum

Piyasada İlaç Yok… TİTCK Açıklama Yaptı

Piyasada İlaç Yok..

Piyasada ilaç yok… TİTCK açıklama yaptı

Sözcü logo

19 Ocak 2017

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) yaptığı 6 Ocak 2017 tarihli “İlaç Fiyatlarının Belirlenmesinde Kullanılan Avro Değerinde Değişiklik Hakkında Duyuru”sunun ardından vatandaşlar ilaç bulmakta zorlanmaya başladı. Eczane eczane gezdikleri halde aradıkları ilaçları bulamadıkları için endişe eden vatandaşlar, yeni fiyat düzenlemesine 1 ay kala başlayan bu sorunun çözülmesini bekliyor.

Sözcü’den Esra AKGÜL’ün haberine göre Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun tüm ilaçların 20 Şubat’ta yüzde 10.6 zamlanacağı duyurusunun ardından bazı ilaçlar piyasadan birden bire yok oldu. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) 19 Ocak 2017 tarihinde yaptığı duyuruda, ilaç olduğu halde talepleri geri çeviren firmalar hakkında idari ve cezai işlem yapılacağını açıkladı.

Türk Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Ecz. Arman Üney ise, özellikle hayati önem arz eden bazı ilaçların temininde sıkıntılar yaşandığına dair kendilerine bilgiler geldiğini açıklarken, internet sitelerinde, vatandaşların ve eczacıların bulamadıkları ilaçları bildirebilecekleri bir kısım olduğunu ve buradan çıkacak sonucu rapor olarak sunacaklarını belirtti.

Türk Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Ecz. Arman Üney açıklamasında şunları söyledi:

HANGİ İLAÇLAR BULUNAMIYOR?

“İlaç fiyatlarında, Avro’ya bağlı olarak 20 Şubat’ta değişiklik yapılacağı duyuruldu. Bu duyurudan sonra birliğimize, eczacılardan, vatandaşlardan ve bazı eczane odalarından, ilaç temininde sıkıntılar olduğuna dair şikayetler gelmeye başladı. Özellikle belirli astım ilaçlarında, hipertansiyon ilaçlarında, bazı ağrı kesiciler ve antibiyotiklerde sıkıntıların olduğu bilgileri geliyor. Biz de bu endişeler üzerine durumu TİTCK’e bildirdik ve nedenini sorduk. Çünkü sebebinin ne olduğunu biz bilmiyoruz; konuyla ilgili araştırma yapacak olan kurum TİTCK’dir. Bizim bildirimimiz üzerine TİTCK bugün bir duyuru yaptı.

Biz de bulunamayan ilaçlarla ilgili bildirim yapılması konusunda web sayfamıza bildirim butonu koyduk ve buradan çıkacak raporları TİTCK ile paylaşacağız. Sürecin düzelmesi için biz gereken yazışmaları yaptık. Bu aşmada TİTCK, ‘İlaç Takip Sistemi’ aracılığı ile bu sorunu gözlemleyebilir ve çözüm getirebilir. İlaçlar 1 hafta önce bulunurken birden bire yok oldu. Henüz 19 Ocak’tayız ve fiyat düzenlemesine daha bir ay var. Hayati önem taşıyan ilaçlarla ilgili, gereken tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğini düşünüyoruz.”

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından yapılan uyarıda ise ilaç sıkıntısını yaratan firmalar hakkında idari ve cezai işlem yapılacağı söylendi.

 

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Duyurusu için [Tıklayınız]

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Açıklaması için [Tıklayınız]

Haberin Tam Metni için [Tıklayınız]