Şifremi Unuttum

Beynin Vücuttaki Bakterilerle Savaştığı Keşfedildi

Beynin Vücuttaki Bakterilerle Savaştığı Keşfedildi

Beynin düşünceleri ve fiziksel aktiviteleri kontrol etmenin yanı sıra bakterilerle de savaştığı keşfedildi

logo- conversation

5 Ocak 2017

Bakterilerle sürekli temas halinde olan vücudumuz çoğunlukla bunlarla başa çıkmakta zorlanmıyor. Ancak bağışıklık sistemimiz zayıfladığında bunlar ölümcül hastalıklara bile yol açabiliyor.

Son yıllarda bakterilerde gelişen antibiyotik direnci sonucunda bilim insanları gözlerini merkezi sinir sistemine çevirdi. Son olarak Jesmond Dalli ve arkadaşlarının yaptığı çalışmayla farelerdeki sağ vagus sinirinin hasar gördüğü durumlarda Escherichia coli infeksiyonlarıyla savaşma yetilerinin önemli ölçüde zarar gördüğü anlaşıldı.

Araştırma Cell Immunity dergisinde yayımlandı.

Araştırmanın yazarlarından Jesmond Dalli konuyu The Conversation için yazdığı yazısında anlattı.

Vagus siniri kesilen farelerde PCTR1 adı verilen molekülün üretim seviyesinin önemli ölçüde düştüğü tespit edildi. PCTR1 vücudun inflamasyona cevap vermesini sağlıyor. PCTR1 seviyesinin düşmesi büyük beyaz kan hücreleri olan makrofajların da E. coli bakterilerini öldürme yeteneklerini azaltıyor.

Dalli ve arkadaşları farelerde hasar gören bu sinirin asetilkolin adındaki nörotransmiteri ürettiği, bunun da PCTR1 üretimini artıran bir bağışıklık hücresi ürettiğini ortaya koydular.

Siniri hasar gören farelere PCTR1 injekte edildiğinde makrofajlar bakterilerle savaşma yetilerini geri kazandı. Böylece makrofajların bakterileri bularak öldürmesi sağlanmış oldu.

Bakteriler antibiyotiklere karşı hızla direnç kazanırken araştırma bulguları bu açıdan da önem taşıyor. PCTR1 ve benzer moleküller antibiyotiklere bağımlılığımızı azaltma konusunda umut vaat ediyor.

 

Vagal Regulation of Group 3 Innate Lymphoid Cells and the Immunoresolvent PCTR1 Controls Infection Resolution

immunity logo

Jesmond Dalli, Romain A. Colas, Hildur Arnardottir, Charles N. Serhan

Publication stage: In Press Corrected Proof