Şifremi Unuttum

İnsanlarda Yeni Bir Organ Keşfedildi!

İnsanlarda Yeni Bir Organ Keşfedildi!

İnsanlarda yeni bir organ keşfedildi!

3 Ocak 2017

Şimdiye kadar sindirim sistemi içerisinde gözümüzün önünde yer almasına rağmen ayrı bir organ olarak değerlendirilmeyen yeni bir organ keşfedildi. Yeni organımızın adı “mezanter”.

Mezanter karın boşluğunu çepeçevre saran iki katlı bir karın zarı. Barsaklarımızın karın duvarına yapışmasını ve her şeyin yerli yerinde durmasını sağlıyor.

İlk tanımlamalarından biri Leonardo da Vinci tarafından yapılmış olan mezanter’in önemi şimdiye kadar anlaşılmamış ve ayrı parçalardan oluşan önemsiz bir yapı olduğu düşünülmüştü.

İşlevi halen tam olarak anlaşılmamış olsa da bugün bu organın koordine şekilde çalışan tek bir bütün olduğu biliniyor. Konuyla ilgili son çalışmanın bulguları The Lancet Gastroenterology & Hepatology dergisinde yayımlandı.

Bu yapının ayrı bir organ olduğunu ilk fark edenlerden, Limerick Üniversite Hastanesi araştırmacısı J Calvin Coffey “100 yıllık anatomi bilgisinin hatalı olduğu, bunun tek bir organ olduğu anlaşıldı” şeklinde konuşuyor. Tıp alanındaki en tanınmış ders kitaplarından Gray’s Anatomy de organın yeni tanımını içerecek şekilde güncellendi.

Yeni organımızın görünüşüyse resimdeki gibi:

image 4479-Mesentery

sa
Haberi için [Tıklayınız]

 

The mesentery: structure, function, and role in disease

The Lancet Gastroenterology & Hepatology

Coffey JC, O’Leary, DP

DOI: http://dx.doi.org/10.1016/S2468-1253(16)30026-7