Şifremi Unuttum

Bazı Viruslar Kadınları Daha Az Etkiliyor

Bazı Viruslar Kadınları Daha Az Etkiliyor

Bazı viruslar kadınları daha az etkiliyor

Anadolu_Ajansı_logo

14.12.2016

Francisco Úbeda ve Vincent A. A. Jansen’in Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırmasına göre bazı viruslar kadınları daha az etkiliyor. Bunun, viruslara daha fazla yayılma imkanı sunan kadınların “kıymetli taşıyıcılar” olmasından kaynaklanabileceği bildiriliyor.

Anadolu Ajansı’nın da yer verdiği araştırmada, erkeklerin veremden ölme olasılığının kadınlardan bir buçuk kat fazla olduğu, insan papillom virusu taşıyan erkeklerin kadınlardan beş kat fazla kansere yakalandığı, yine Epstein-Barr virusu bulaşan erkeklerde, Hodgkin lenfoma hastalığının kadınlardan iki kat fazla görüldüğü örnekleri verildi.

Bu özelliğin, insan t hücreli lösemi virusunun, Japonya’da erkeklerde kadınlardan daha fazla kansere dönüşürken, Karayipler’de böyle farkın görülmemesiyle ilgili soru işaretine de ışık tuttuğu belirtildi. Bilim adamları, Japonya’daki kadınların bebeklerini Karayipli kadınlardan daha uzun ve yaygın biçimde emzirdiğini, bunun da virusa, bir diğer taşıyıcıya bulaşma fırsatı verdiğini ifade etti.

ncomms-logo
Makalesi için [Tıklayınız]