Şifremi Unuttum

KLİMİK’ten Fazla ve Gereksiz Antibiyotik Uyarısı

KLİMİK'ten Fazla ve Gereksiz Antibiyotik Uyarısı

Fazla ve gereksiz antibiyotik uyarısı

Milliyet logo

18.11.2016

Milliyet’te yayımlanan haberde Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği  (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül’ün gereksiz antibiyotik kullanımı uyarısına yer verildi. Prof. Ergönül artık sadece 18 Kasım’ın değil, 14-21 Kasım arasının ‘’Avrupa Antibiyotik Farkındalık  Haftası ’’ olarak kutlanacağını söyledi.

Bu çerçevede antibiyotiklerin fazla ve gereksiz kullanılmasının yarattığı zararlı sonuçların anlatılacağını belirten Prof.Dr. Ergönül,  “Türkiye antibiyotiklerin en çok tüketildiği Avrupa ülkesi. İki reçeteden birinde antibiyotik yazılması söz konusu” dedi.

Azaltılması şart
Antibiyotik direncinden 2050 yılında 10 milyon insanın ölebileceğini belirten Ergönül yapılacak en önemli şeyin zaruri olanlar dışında antibiyotik kullanımına son vermek olduğunu vurguladı: “Her enfeksiyon için antibiyotik kullanmak gerekmeyebilir. Doktorların gereksiz antibiyotik yazma alışkanlığından vazgeçmesi lazım. Genellikle üst solunum yolu hastalıklarına virüsler neden olur ve bu durumda antibiyotik kullanılmaz; çünkü antibiyotik sadece bakterileri öldürür. Tarım ve hayvancılık alanında da antibiyotik kullanımına son verilmesi ya da en azından azaltılması önemli bir çözüm olacaktır. Dünya Sağlık Örgütü, özellikle aşı ve hijyen gibi alternatiflerin geliştirilmesi tavsiyesinde bulunuyor.”

Haberin Tam Metni için [Tıklayınız]