Şifremi Unuttum

Nijerya’da Çocuk Felci Vakası

Habertürk logo
6 Eylül 2016 Salı

ABUJA (AA) – Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Nijerya’nın Borno eyaletinde bir yeni çocuk felci vakasına rastlandığını bildirdi.

Ulusal basında yer alan haberlere göre DSÖ, Nijerya’nın kuzeydoğusunda, Boko Haram’dan kurtarılan bölgelerde yaşayan bir çocukta söz konusu hastalık virüsünün tespit edildiğini açıkladı.

DSÖ, Boko Haram ile güvenlik güçleri arasında süren çatışmalar nedeniyle bölgeye aşı ulaştırılamadığını belirterek, başka yeni vakaların da ortaya çıkabileceğine dikkati çekti.

DSÖ ile hükümet yetkililerince ağustos ayında, aynı bölgede iki çocuk felci vakasına daha rastlandığı duyurulmuş ve yıl sonuna kadar 25 milyon çocuğun hastalığa karşı aşılanmasının hedeflendiği kaydedilmişti.

Nijerya Sağlık Bakanı Isaac Adewole, konuyla ilgili açıklamasında, vakaların Boko Haram’ın etkili olduğu Borno eyaletindeki Gwoza ve Jere kentlerinde görüldüğünü ifade ederek, ülkedeki çocuk felci vakalarının sorumlusunun Boko Haram olduğunu dile getirmişti.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) da Boko Haram’ın saldırılar düzenlediği Çad Gölü çevresinde yaşayan çocukların, bölgeye aşı ulaştırılamaması nedeniyle çocuk felci riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda yetkilileri uyarmıştı.

Boko Haram, 2013 yılında çocuk felci aşısını engellemek için düzenlediği saldırılarla çok sayıda sağlık personelini öldürmüştü.

Adı yerel dilde “Batılı tarzda eğitim yasaktır” anlamına gelen Boko Haram, 160 milyon nüfusuyla Afrika’nın en büyük ülkesi Nijerya’da 2000’li yılların başından beri faaliyet gösteriyor.