Şifremi Unuttum

Emekli Askeri Doktorlardan GATA Uyarısı: Sivil Tıbbiyeli Asker Gibi Olamaz

Emekli askeri doktorlardan GATA uyarısı: Sivil tıbbiyeli asker gibi olamaz

Darbe girişimi sonrası GATA’nın Sağlık Bakanlığı’na bağlanması konusunda, Hürriyet’e konuşan emekli askeri doktorlardan ciddi uyarılar geldi: Bir eline silah bir eline neşter verip, çatışma bölgesine hangi sivil doktoru göndereceksiniz? Çoğu sivil doktor Güneydoğu’da yapamıyor…

GATA’dan emekli askeri doktorlar, kurumun ülke için çok önemli olduğunu belirterek,Sağlık Bakanlığı’na devrinin çok ciddi sorunlara neden olacağı uyarısında bulundular.

Kararın özellikle TSK için büyük bir güvenlik zafiyeti doğuracağını savunan doktorlar,asker ve sivil doktorların eğitimi arasında ciddi farklar bulunduğuna dikkat çekip, “Operasyonlara sivil doktor gönderilemez” gibi birçok ciddi uyarıda bulundular. GATA’dan emekli Ortopedi Uzmanı Prof. Dr. Ali Şehirlioğlu, Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Emekli Tabip Albay Op. Dr. Abdullah Çandar, Nükleer Tıp Uzmanı Prof. Dr. Seyfettin Ilgan, Radyasyon Onkolojisi Profesörü Kaan Oysul, GATA’nı kapanmasıyla askeri tıbbiyelilik ruhunun biteceğini ve bunun ciddi güvenlik zafiyeti doğuracağını savunarak, Hürriyet’e şunları söylediler:

‘SİVİL ASKERE ALIŞAMAZ’

Prof. Dr. Ali Şehirlioğlu: “GATA sıradan bir askeri hastane gibi görülmemeli. GATA’nın Sağlık Bakanlığı’na bağlanması kararı, askeri doktorluğu ortadan kaldırıyor. Bu da TSK’nın işleyişinde ciddi bir zafiyet oluşturacak. Bugün siz Güneydoğu’da bir doktor üsteğmeni operasyonda elinde silahıyla görebilirsiniz. Gülhane kalktığında, hiçbir sivil doktoru o timin içine sokamazsınız. Bir gemiye doktor atadığınızda, 3-4 buzdolabı büyüklüğünde bir yerde yaşamasını isteyeceksiniz. Sivil hekimler bu duruma alışık değil.”

‘SİLAH ALTINDA EĞİTİM’

“Harp cerrahisi diye bir şey var. Güneydoğu’da çok zaman geçirdim. İlk eğitimlerimizi bile ateş altında aldık. İşleyen bir sistem varken, neden ikinci bir arayışa gidelim. GATA’da çürük elmalar varsa elbette temizlensin. Aksi halde personelin güvenliği de tehlikeye girecek. Bir personel yaralandığında Diyarbakır’da en güvenilir yer askeri hastanelerdir. Yöresel bazı personel terör örgütüne yakın olabiliyor. Kan verilmediği için şehit olan çocukları, ‘Bırakın ağrı çeksin’ diyen gördük. Devlet bu nedenle Doğu’ya, Güneydoğu’ya askeri doktor rotasyonu yaptı. Askeri alanda gelişmiş ülkelerin hepsinde askeri sağlık sistemi var. Bu zincir olmazsa ne olacak.”

ASKERİ TIBBİYE RUHU

Op. Dr. Abdullah Çandar: “Askeri hastaneler, stratejik anlamda önemlidir. Savaş durumları için kurulmuştur. Askeri tabipliğin tanımı farklıdır. Çok ekonomik düşünmezler, herkesin kahramanlık öyküleri vardır. En fazla açığa alma Milli Eğitim Bakanlığı’nda oldu. Milli Eğitim kapanamayacağına göre, GATA’nın da kapatılmaması gerekir. Bugün 33 askeri hastane, 8 E grubu dispanser, 5 bin 700 eğitimli personel Sağlık Bakanlığı’na geçiyor. Askeri tıbbiyelilik ruhu kaybolacak. Ülkenin savunması ve askeri geleceği için bu kararın tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor.”

EMİR-KOMUTA ZİNCİRİ

Prof. Dr. Seyfettin Ilgan: “Çatışma yaşanan yerde, hastaneye kadar askeri hekim dışında başka hekim tipi yok. Birçok sivil hekim gittikleri yerde görev yapmayabiliyor. İstirahat alıyor, istifa ediyor. Askeri hekim, emir komuta zincirinde nerede olursa görevini yapar. Üniversite hastanelerinde de ciddi sayıda hekim görevden alındı. Hiç kimse ‘Üniversite hastanelerini Sağlık Bakanlığına bağlayalım’ demiyorsa, GATA da mevcudiyetini korumalı. FETÖ’nün GATA içinde mevcudiyeti sır değil. Tümüyle temizlenecekler diye ümit ediyoruz. Kararla buna hiç bulaşmamış insanlar cezalandırılıyor. Bizdeki rütbe silsilesi nedeniyle sizin amiriniz sizden yaşça ve tecrübe olarak büyük olur. Kararlar tartışmasız uygulanır. Gruplaşmalar, bölünmeler olmaz.”

YA SAVAŞ ÇIKARSA

Prof. Kaan Oysul: “Bütün planları savaş olacakmış gibi yapılmalı ve bunun için farklı bir hazırlık gerekir. Barış zamanına göre yapar askeri hastaneleri kapatırsanız bu ilerde ciddi sorunlara neden olur. Sivil doktorların sahip olduğu techizat, örgütlenme, eğitim ve çevre ile askeri doktorların sahip oldukları birbirinden çok farklı.”

NATO NE OLACAK

Prof. Dr. Ali Şehirlioğlu, askeri doktorların yurtdışı görevlere de gittiğini belirterek, GATA’nın kapatılması halinde bu cephede de ciddi sorunlar yaşanacağını savunarak şöyle konuştu: “Bizim dış görevlerimiz de var. Örneğin NATO, hiçbir toplantısına sivil doktoru kabul etmez. Bugün Afganistan’a nasıl sivil doktor gönderebilirsiniz? Kıbrıs Barış Kuvvetleri var. Buraya Sağlık Bakanlığı’ndan bir doktor gönderemezsiniz. Tüm bunlar ne olacak?