Şifremi Unuttum

Mars’ta Aşı Mucizesi!

Mars'ta Aşı Mucizesi!

Mars’ta aşı mucizesi!

Milliyet logo
31.07.2016

İlaç ve aşıların üretiminden ulaştırma aşamasına kadar karşılaşılan güçlüklerden yola çıkan uzmanlar, taşınabilir aşı cihazı geliştirdi.

Mars'ta aşı mucizesi!

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Günümüzde kullanılan pahalı ve uzun süreli işlemlerin aksine yeni cihaz sayesinde insanlar uzayda bile aşı üretebilecek. ABD’de yer alan Massachussets Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bir grup araştırmacı tarafından geliştirilen taşınabilir cihazlar, savaş alanlarında veya medeniyetten uzak ücra noktalarda çalışan doktorları da düşünüyor. Bu cihaz sayesinde ulaşılamaz bölgelerdeki insanlar ihtiyaç duydukları anda ilaçlara hızlıca ulaşabilecek.

‘Anında ulaşın’

Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırmaya göre cihaz, bir doz ilaç üretmek için içeriğinde bulunan özel sıvıdaki hücrelerden yararlanabilecek. MIT Sentetik biyoloji Grubunun başkanı Doç Dr Tim Lu, “Bu cihaz sayesinde dünyada ulaşılamayan uzak noktalara ilaç ulaştırılabilecek. Örneğin Dünya’dan 55 milyon km uzakta, Mars’ta, bir çölde olduğunuzu düşünün. Bu cihazı programlayarak ihtiyaç duyduğunuz ilacı anında elde edebilirsiniz” dedi.

Maliyeti düşürecek

Ayrıca cihaz içerisinde yer alan mikroakışkan yapıdaki bir çip sayesinde, vücuttaki pH ve sıcaklık değerleri, oksijen seviyesi ve hücre yoğunluğu ölçülebilecek. Araştırma ekibinde de yer alan Tim Lu, bu çalışmanın antikorlar kullanılarak yapılan tedavi yöntemlerinde de kullanılabileceğini savundu ve ‘ilaç makinesi’ sayesinde bu tedavilerin maliyetlerinin de gerileyeceğine vurgu yaptı.