Şifremi Unuttum

Hastanelere Yerli ‘Akreditasyon’ Geliyor

Daha önce yurtdışından kuruluşlara yıllık 150 bin dolar ödeyerek akreditasyon alabilen hastaneler, artık Sağlık Bakanlığı’nın akreditasyon sistemini kullanacak

Hastane

Lütfi ERDOĞAN/GAZETE HABERTÜRK

Sağlık Bakanlığı, kamu ve özel hastanelerde yerli “akreditasyon” sistemini baş- latıyor. Buna göre, devlet ve üniversite hastaneleri ile özel hastaneler sisteme dahil olacak. Daha önce yurtdışından kuruluşlara yıllık 150 bin dolar ödeyerek akreditasyon alabilen hastaneler, artık Sağlık Bakanlığı’nın akreditasyon sistemini kullanacak. Sağlık turizmi kapsamında gelen hastalar, akredite olan hastanelere yönlendirilecek. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) bünyesinde kurulan Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü, akredite sistemini yönetecek. Enstitü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Berktaş, “Sağ- lık hizmet sunucularını bakanlığın belirlediği standartlar çerçevesinde akredite edeceğiz. Dünya Sağlık Örgütü ile resmi işbirliği içerisinde, akreditörlerin akreditörü olarak hizmet veren dünyadaki tek kuruluş olan The International Society for Quality in Health Care’a (ISQua) üye olduk. Artık biz de uluslararası geçerliliği olan bir akreditasyon kurumuyuz” diye konuştu.

150 BİN DOLAR VERİYORLAR

Piyasada sadece bir akreditasyon kuruluşunun hastanelere sertifika verdiğini anlatan Berktaş, “Yıllık 150 bin dolar gibi fiyatlar söz konusu. Türkiye’de uluslararası akredite olan yaklaşık 40 hastane var. Bu sayıyı artırmayı da hedefliyoruz. Özel, devlet ve üniversite hastanelerinde 3 ayrı pilot çalışma yapacağız. İlk etapta 60 denetçi yetiştirece- ğiz. Aralık ayında kurumların başvurularını alacağız ve akreditasyon sürecini başlatacağız. Bir kuruluş ‘Uluslararası normlarda sağlık hizmeti sunuyorum’ iddiasında ise o kuruma denetimlerle uluslararası kabul gören sertifika vereceğiz” dedi. Sisteme akredite olmak isteyen hastaneler yıllık 70-100 bin TL arasında bir ücret ödeyecek. Ödenecek ücretin ardından hastaneler, sisteme akredite olup kaliteyi artırmaya çalışacak.