Şifremi Unuttum

Zika İnsanların Maruz Kaldığı En Kötü Virus Olabilir

Zika İnsanların Maruz Kaldığı En Kötü Virus Olabilir
Zika insanların maruz kaldığı en kötü virüs olabilir

sol logo

bilimsoL – Aslı Özge

Cumartesi, 25 Haziran 2016

Yapılan araştırmalar Zika virüsü ile ilişkili dang virüsü antikorlarının bağışıklık sistemine saldırarak Zika virüsünün üreme kabiliyetini artırdığını ortaya çıkardı.


Aedes aegypti türü sivrisineğin larvaları. Türün erişkinleri hem dang virüsünün, hem de Zika virüsünü yayılmasına sebep oluyor.

 

Latin Amerika çapında hızla ilerleyen hastalıklarla karşı karşıya kalmak insanları Zika virüsüne karşı daha da savunmasız bırakabilir. İki bağımsız laboratuarın çalışmalarına göre, Aedes aegypti türü sivrisinekler tarafından bulaştırılan Zika ve akrabası dang (dengue) humması virüsü beraber çalışıyor. Dang virüsüne karşı vücudun ürettiği antikorlar, daha sonra Zika bulaştığında, Zika’ya cevap veren bağışıklık sistemine saldırıyor ve virüsün üreme kabiliyetini artırıyor. Bu durum, Zika virüsünün neden olduğu enfeksiyonun komplikasyonlarının neden Güney ve Orta Amerika’da önceki salgın olan yerlere göre daha şiddetli olduğunu açıklamaya yardımcı olabilir.

Brezilya’nın bazı bölgelerinde, insanların yüzde 90 kadarı dang antikorlarını taşıyor. Dört tipi olan dang virüsünün immün sistemiyle olağandışı bir ilişkisi var. Bir tip enfeksiyon sonrası gelişen antikorlar, diğer tip enfeksiyon karşısında korumuyorlar. Bunun yerine, antikorlar aslında belli bağışıklık sistemi hücrelerine saldırarak, kendini kolaylıkla kopyalayan ve enfeksiyonu daha kötü hale getiren ikinci virüse yardımcı oluyor.

Bu olay, antikor bağılı geliştirme (ADE) olarak adlandırılıyor ve -dang hemorajik ateşi (dengue humması) olarak adlandırılan çok tehlikeli durum da dahil- hastalar ikinci tip danga yakalandığında vakaların daha şiddetli olma eğilimini de açıklıyor.

Bilim insanları, antikor arayan tanılama testlerinin sonuçlarını gölgeleyecek kadar dang hastalığına yakın olan Zika virüsünün aynı zamanda ADE’ye sebep olabileceğinden de kuşkulanıyordu. Bu, Zika’nın neden aniden Brezilya ve başka yerlerde anne karnında enfekte olan bebeklerdeki doğum defektleri ve Guillain-Barré Sendromu olarak adlandırılan geçici felç de dahil kat be kat daha şiddetli semptomlara sebep olduğunu da gösteriyor.

BAĞIMSIZ ÇALIŞMALAR TEORİYİ DOĞRULUYOR
Bu teori için ilk destek Nisan ayında bioRxiv’de yayınlanan makaleden geldi. Gulf Coast Üniversitesi’nden Sharon Isern ve Scott Michael ile meslektaşları hem laboratuar ürünü dang antikorları, hem de dang hastalarından alınan kan serumları üzerinde yaptıkları araştırmalarda laboratuarda hücrelerdeki Zika virüsünün kendini kopyalamasını çarpıcı şekilde artırdığını buldular.

Nature Immunology’de yayınlanan makalede ise, Imperial College London’dan bağımsız bir araştırma grubu, Zika’yla tepkimeye giren birkaç farklı dang virüsü antikorunu inceleyedikleri araştırmanın sonuçlarını rapor etti. Fakat antikorlar Zika’yı etkisizleştiremiyordu. Aksine, dang virüsünden kurtulan hastalardan alınan kan plazmasına Zika ile enfekte olmuş hücre kültürleri eklendiğinde, kültürlerde virüs miktarı 100 kat arttı.

Pensilvanya Pittsburg Üniversitesi’nden halk sağlığı uzmanı Ernesto Marques bu verilerin ikna edici olduğunu, fakat etkinin hastalarda rol oynadığının doğrulanması için klinik ve epidemiyolojik çalışmaların ihtiyaç olduğunu söyledi. Bebeklerde ve annelerde antidang antikorlarına sahipolmayan konjenital Zika sendromu vakaları var. Marques, böylece antidang antikorların annenin virüsü fetüsüne geçirme riskini yükseltmesine karşın, antikorların doğum defektlerinin ana sebebi olmadığını da ekledi.

Nature Immunology’deki makalenin yazarı ve aynı zamanda Imperial College London’da immünolog olarak görev yapan Gavin Screaton, Zika hastalarında dang antikorlarını araştıran çalışmaların benzer virüsler tarafından komplike hale getirildiğini vurguladı.  Screaton, “Hastanın Zika, dang veya her iki virüse ait antikorlara sahip olup olmadığını daha kolay anlamak için çok daha fazla kan testine ihtiyacımız var” dedi.

Bulgular doğrulansa bile, dang virüsüyle enfekte olmuş insanların Zika’ya karşı kendilerini korumak için yapabilecekleri fazla bir şey yok, daha önce, repulsif kullanarak sivrisinek ısırığı riskini azaltmak dışında. Zaten Zika’nın yaygın olduğu ülkelerdeki herkesin sivrisineklere karşı önlem alması ciddi bir ihtiyaç.


Kaynak: http://www.sciencemag.org/news/2016/06/zika-infection-may-be-worse-peopl…

İlgili makaleler:

Paul et al., Dengue Virus Antibodies Enhance Zika Virus Infection, bioRxiv, 2016, doi: http://dx.doi.org/10.1101/050112

Dejnirattisai et al., Dengue virus sero-cross-reactivity drives antibody-dependent enhancement of infection with zika virus, Nature Immunology, 2016, doi:10.1038/ni.3515

 

 

Larvae of the Aedes aegypti mosquitoLarvae of the Aedes aegypti mosquito. Adults of the species can spread both dengue and Zika viruses.                       Conrad Guatemala/Flickr

Science-AAAS-stacked-color
Zika infection may be worse in people already exposed to a common virus

A previous encounter with a disease that is rampant across Latin America could leave people more vulnerable to the Zika virus. Antibodies to dengue virus, a relative of Zika, can interfere with the immune system’s response to Zika and boost the virus’s ability to replicate, according to work in two independent labs. That may help explain why the complications of Zika virus infections have been more severe in South and Central America than in previous epidemics elsewhere.

In some regions of Brazil, as many as 90% of people carry antibodies to dengue. Dengue viruses—there are four types—have an unusual relationship with the immune system. Antibodies that develop after an infection with one type don’t protect against infection with another type. Instead, the antibodies can actually help the second virus invade certain immune-system cells, where the virus readily replicates, making the infection worse. The phenomenon is called antibody-dependent enhancement (ADE), and it helps explain why more severe cases of dengue—including a very dangerous condition called dengue hemorrhagic fever—tend to happen when a patient catches a second type of dengue.

Scientists have wondered whether Zika virus, which is close enough to dengue to cloud the results of diagnostic tests that look for antibodies, might also be close enough to cause ADE. That could help explain why Zika, which has long been thought to cause only mild disease, has suddenly been blamed for causing much more severe symptoms in Brazil and elsewhere, including birth defects in babies infected in the womb and a temporary paralysis called Guillain-Barré syndrome.

The first support for that theory came from a paper posted on the preprint server bioRxiv in April. Sharon Isern and Scott Michael of Florida Gulf Coast University in Fort Myers and their colleagues reported that both lab-grown antibodies to dengue and blood serum from dengue patients (which contains antibodies) dramatically boosted the replication of Zika virus in cells in the lab.

Today, in a paper published online in Nature Immunology, an independent group at Imperial College London reports similar results, showing that a number of different antibodies to dengue virus react to Zika, but not strongly enough to neutralize the virus. Instead, when blood plasma from patients who had recovered from dengue was added to cell cultures infected with Zika, it increased the amount of virus in the cultures by as much as 100-fold.

The data are persuasive, says Ernesto Marques, a public health expert at the University of Pittsburgh in Pennsylvania. But clinical and epidemiology studies need to confirm that the effect plays a role in patients. There are cases of congenital Zika syndrome in babies and mothers that do not have antidengue antibodies, he notes, so although antidengue antibodies may increase the risk of a mother passing the virus to her fetus, the antibodies are not essential to cause birth defects. Studies that look for antibodies to dengue in Zika patients are complicated by the similarity of the viruses, notes Gavin Screaton, an immunologist at Imperial College London and an author on the Nature Immunology paper. “We desperately need” blood tests that can easily distinguish whether a patient has antibodies to dengue, Zika, or both, he says.

Even if the findings are confirmed, there’s not much people who were previously infected with dengue can do to protect themselves except reduce the risk of mosquito bites, for instance by using repellent. But such precautions are already recommended for everyone in Zika-affected countries.

DOI: 10.1126/science.aaf5805

Gretchen Vogel