Şifremi Unuttum

SGK Yurtdışından İlaç Getirtecek

SGK Yurtdışından İlaç Getirtecek
SGK yurtdışından ilaç getirtecek

Milliyet logo
23.06.2016

Türk Eczacıları  Birliğinin yürüttüğü yurt dışından ilaç getirme uygulamasını, Sosyal Güvenlik  Kurumu devralacak.

SGK yurt dışından ilaç getirtecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Orhan Koç, ilaç alımına  yönelik yeni uygulamalar hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Yeni dönemde SGK’nın yurt dışından ilaç getirmeye başlayacağını  belirten Koç, Türk Eczacıları Birliğinin yürüttüğü yurt dışından ilaç getirme  uygulamasını, SGK’nın devralacağını bildirdi.

Koç, TEB’in yetkisinin devam edebileceğini ancak SGK’nın hedefinin  yüzde 90’lara kadar payı üstlenmek olacağını, inceleme safhasındaki yeni ilaçlara  erken erişim için araştırmaya katılım uygulamasının da hızlanacağını belirtti.

SGK ile anlaşması olmayan özel sigortaların olduğunu aktaran Koç,  “Onların ihtiyaçlarını da karşılamak için TEB çalışabilir.  Biz SGK olarak volümü  daha yüksek, daha çok erişimi sağlanması gereken ilaçlar üzerine yoğunlaşmak  istiyoruz. Süreç içinde biz getirilen ilaçların yüzde 90’ına yakınını kısa sürede  bizim üzerimizden getirmeyi sağlayacağız. 2016 yılının son çeyreğinde yurt  dışından gelen ilaçları, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından getirmeye  başlayacağız. TEB zaten bunu bizim adımıza yapıyor.” dedi.

İlaç ruhsatlandırma süreçlerinin daha da hızlandırılacağına dikkati  çeken Koç, yurt dışından getirilen ilaçların sayısının azalacağını, bu ilaçların  toplam ilaç giderinin yüzde 7’sini oluşturduğunu, SGK’nın alternatif geri ödeme  modelini Hepatit C ilaçları için başlatacağını söyledi.

“ÇOK SAYIDA DÜZENLEME YAPILACAK”

İlaç, tıbbi cihaz ve sarf malzemelerine yönelik kapsamlı düzenlemeler  yapacaklarını da dile getiren SGK Başkan Yardımcısı Koç, yeni dönemde çok sayıda  önemli düzenlemeye imza atacaklarını belirtti.

Koç, dünyada kanser tedavisinde kullanılan, FDA onayı almış, EMA onayı  almış, bilimselliği kanıtlanmış olup da Türkiye’de geri ödeme listesinde olmayan  tek bir ilaç olmadığının altını çizerek, “Bunu çok iddialı olarak söylüyoruz.  Henüz daha klinik araştırma safhasında olup, faz II, faz III safhasında olup ve  yine de klinik çalışmalarda etkinliği gösterilmiş olan ilaçlarda dahil nadir  hastalıklarda bilim komisyonunun kararı ile kendi yurt dışı ilaç listemize alıp  da ödediğimiz ilaçlar dahi var.” ifadelerini kullandı.

SGK’nın yurt dışından getirilen 697 ilacın geri ödemesini sağladığını  belirten Koç, bunların 148’inin kanser ilacı olduğunu, ayrıca nadir hastalıklara  yönelik ilaçların da bulunduğunu anlattı. Koç, “Hastalar bu ilaçları ömür boyu  kullanıyor. Maliyetleri çok yüksek ilaçlar ama bilimselliği olan bu ilaçların  hepsini ödüyoruz. Yeni çıkan ilaçlar da varsa onları da tekrar değerlendirip  komisyonlarda, ödeme listesine alıyoruz. Bu çok dinamik bir süreç.” dedi.

ANKARA VE İSTANBUL’A İKİ MERKEZ

Ekonomi Koordinasyon Kurulunda alınan karar doğrultusunda ilaçların  artık SGK tarafından getirileceğini ifade eden Koç, “Biz çalışmalarımızı  başlattık. Ankara’da bir sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi; İstanbul’da da bir birim  kurarak iki yerden bu ilaçların getirilmesi konusunda çalışmalarımızı başlattık.”  dedi.

Koç, yurt dışından getirilen ilaçların son 10 yılda çok ciddi bir  ciroya yükseldiğini kaydederek “Geçen yıl 1.4 milyar liralık ilaç alındı. Toplam  ilaç bütçemizin yaklaşık yüzde 7’sini yurt dışından gelen ilaçları oluşturuyor.  Türkiye’deki ilaç bütçesinin yüzde 7’sini biz yurt dışından getiriyoruz. Bunlar  da az önce bahsettiğimiz kanser hastaları ve nadir hastalıklar dediğimiz  hastalıklar.” dedi.

Tedarik süreci dışında, yurt dışından doğrudan ilaç alımını azaltmak  için ruhsat başvurusu olanları hızlandırmak ve hemen ruhsatlarını alabilmeleri  için Sağlık Bakanlığı ile çalıştıklarını dile getiren Koç, bu ilaçları normal  ruhsatlı, eczanelerden erişilebilir hale getirmek yönünde çalıştıklarını söyledi.